Král Jordánska Abdalláh II. bin al-Husajn vyprávěl americkým kongresmanům o sázce Ankary na „radikální islamisty“ v řešení problémů Blízkého východu, píše The Guardian. List dostal k dispozici těsnopisný záznam besedy jordánského monarchy s vysoce postavenými americkými zákonodárci včetně předsedy senátního výboru pro ozbrojené síly Johna McCaina. Setkání probíhala v době 11. až 17. ledna 2016, tvrdí vydání.


Podle slov monarchy, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan „věří, že problémy regionu se dají řešit metodami radikálního islamismu".

„Skutečnost, že teroristé jedou do Evropy, je součástí turecké politiky. Turecko za to neustále bijí, to ale vždy z toho vyvázne se zdravou kůží", praví se v dokumentu.

Král rovněž zdůraznil, že Jordánsko plánuje nasadit v Libyi speciální jednotky — plánuje se tam totiž společná operace se silami britské Zvláštní letecké služby. Abdalláh II. oznámil, že vojska jeho země jsou připravena vstoupit do Somálska spolu s Británií a Keňou, aby zasadila úder skupině Aš-Šabáb, „na niž nikdo nedohlíží". Somálští islamisté jsou podle slov krále spojeni jak s bojovníky Islámského státu, tak i s Al-Káidou.

„Problém je mnohem rozsáhlejší, než Islámský stát, jde o třetí světovou válku", cituje list záznam besedy Abdalláha II. s americkými kongresmany.

Jeden ze zdrojů The Guardian v Senátu USA potvrdil skutečnost setkání amerických zákonodárců s jordánským králem, odmítl však sdělit její obsah. Jordánská velvyslanectví v Londýně a Washingtonu odmítla tuto zprávu komentovat.