Travis Tygart, šéf americké protidrogové agentury USADA vyzývá k vyloučení Ruska ze zimní olympiády v příštím roce v Koreji, píše Guardian. V sobotu se opět zintenzivnila válka proti ruskému dopingu. …


Podle Tygarta je nepřípustné, aby ruští sportovci startovali na zimních olympijských hrách, „to je jako kdyby potrestaný nedostal žádný trest, když po zimních hrách v Soči, může opět nastoupit na další hry,“ uvedl Travis Tygart, „ to bude mít pro sport příšerné důsledky,“ dodal šéf agentury USADA.

Travis Tygart, řekl, že je znepokojen tím, že Mezinárodní olympijský výbor a Světová antidopingová agentura připravují cestu pro začlenění Ruska na olympiádu, ačkoli byla zjištěna korupce na zimních hrách v roce 2014 v Soči.

Problémem se bude také zabývat v neděli na zasedání výkonného výboru mezinárodní antidopingová agentura WADA. Prezident organizace Sir Craig Reedie však jasně řekl, že výzvy k všeobecnému zákazu pro Rusko z 28 národních antidopingových agentur, včetně antidopingové agentury Spojeného království, jsou "neopodstatněné".

Tygart ale doufá, že WADA odolá politickému tlaku prezidenta MOV Thomase Bacha a Ruska, a že přijme mnohem tvrdší postoj.

"WADA by měla dělat přesně to, co udělali před Riem, a doporučit, aby Rusko byla zakázána účast na zimních olympijských hrách a umožnila soutěžit sportovcům z Ruska, ale jenom za sebe, pokud dokáží, že jsou čistí,“ doporučil Travis Tygart, šéf americké protidrogové agentury USADA.

WADA před olympiádou v Riu doporučila Mezinárodnímu olympijskému výboru, aby zvážil vyloučení ruských sportovců z olympiády v Riu, kde už nesmějí startovat ruští atleti a vzpěrači.

Zdroj: pz.cz