Nejlepší čas, kdy sníst banán – je to čas, kdy je banán čerstvý nebo zralý? Mnoho lidí se zajímá o to, kdy je nejlepší jíst banán. Je zajímavé, že se nutriční hodnoty banánu mění s jeho dozráváním. Možná jste si všimli, že čím zralejší banán je, tím je jeho chuť sladší. Je to dáno tím, že škrob, který je v banánu obsažen (není sladký, jeho chuť je trpká), se postupem času mění a transformuje na jednoduché cukry (monosacharidy, disacharidy), které dodávají banánu sladkou chuť. 

Jakmile se banán stane zralým, enzymy odbourají škrob natolik, že je sladký a látky, které vaše tělo nezpracuje. Proto vaše tělo může v klidu zpracovávat cukry do krevního oběhu, je tak rychlým zdrojem energie.

Konzumace zralého banánu může mít i další benefity – japonští badatelé zjistili, že banán má antioxidační a protirakovinné účinky, když dozrává. Úplně zralý banán navíc produkuje látky zvané TNF, které dokážou bojovat s tzv. abnormálními buňkami. Čím tmavší jsou skvrny na banánu, tím větší prospěch bude mít na váš imunitní systém. Čím je banán zralejší, tím je také lepší jeho schopnost prevence proti rakovině. Žlutý banán s četnými skvrnami je mnohem lepší než zelený nezralý banán, který mnohdy všichni konzumují.

Zralý banán je také užitečný pro vaše tělo, pokud potřebuje rychlé cukry, jak už bylo zmíněno. Pokud nechcete, aby se váš cukr v krvi zvýšil, můžete banán konzumovat s nějakými zdravými tuky (zpomalují vstřebávání cukru) nebo banán v úrovni 3-4 na obrázku v úvodu.

Zdroj: positivemed.com