Eskalovalo se to rychle. Ještě před týdnem to vypadalo, že se Washingtonu povedlo (alespoň prozatím) přesvědčit klíčové US spojence, aby se zdrželi vstupu do Asijské banky investic do infrastruktur, tj. do sinocentrické instituce zaměřené na pomoc s rozvojem Asie, jejímž účelem je být rivalem US a Japonskem vedené ADB, a začíná se jí seismický posuv od tradičních světových institucí pod dominancí US, jako jsou Světová banka a MMF. Pak se ale ke značnému hněvu Washingtonu připojila k zakládajícím členům Británie, jež to prohlásila za „bezkonkurenční příležitost.“


Stejně jako my si i mnozí další pozorovatelé správně v té době všimli, že tento britský krok by mohl povzbudit i další země, které původně projevily zájem, ale odstrašil je nátlak Washingtonu, aby přehodnotily své nabídky na členství. Ve velice krátkém závěsu jsou všichni od Německa přes Austrálii až po Lucembursko náhle připraveni vložit své sázky k Číňanům i přes americká varování, že tato banka nepřijme řádné provozní standardy.

Jak jsme uvedli včera, svět si teď uvědomuje fakt, že US kritika nového podniku nejspíš není ničím více než pokusem Bílého domu podvrátit čínské regionální ambice:

[quote align="center" color="#999999"]

A to znamená, že zakrátko bude na palubě nejspíš i Austrálie s Jižní Koreou, a v tom okamžiku se stigma, které US vytvořily kolem členství, úplně rozplyne (jestli se už nerozplynulo), a otevře to dveře i pro jiné US „spojence“, aby se připojili i přes údajné „nízké“ standardy této banky. [/quote]

A teď to vypadá, že i poslední US cenný přítel, co měl zdržet Čínu, aby nepodtrhla Asijskou rozvojovou banku (ADB), začíná uvažovat o nabídce ke vstupu. Zde je více od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Japonský ministr zahraničí signalizoval opatrný souhlas s touto institucí, před kterou Spojené státy tolik varovaly…

Opozice vůči AIIB se začala hroutit poté, co Británie tento měsíc řekla, že se k této instituci přidá, s prohlášením, že je to v jejím národním zájmu. Francie, Německo a Itálie se k ní rychle připojily.

Austrálie vypadá, že je už také blízko vstupu, ač ještě k žádnému formálnímu rozhodnutí nedošlo, Peking řekl, že Japonsko a Jižní Korea o této možnosti také uvažují. Když se čínského ministerstva zahraničí ptali na vstup těchto tří zemí do banky, tak řeklo, že je tomu „otevřené“.

„Už se vyjádřili, že o této záležitosti na stole uvažují,“ řekl na denním briefingu mluvčí ministerstva Hong Lei. „My jsme otevřeni tomu, aby učinili relevantní rozhodnutí.“

Japonský ministr financí Taro Aso řekl, že Tokio by mohlo uvážit vstup do této Čínou vedené banky, pokud bude garantovat věrohodný mechanismus poskytování úvěrů.[/quote]

Nedělejte si žádné iluze, v Japonsku bude ještě spousta činitelů, kteří budou lpět na příkazech shora a proti těmto návrhům bojovat, skutečností ale je, že když o tom tato země takto otevřeně uvažuje, i když jsou vztahy s Čínou přinejmenším napjaté, a když je Japonsko tak vlivné v tom, co je dost jasně konkurující institucí, vypovídá hodně o rozsahu, v němž se US hegemonie vytrácí. Ministerský předseda Abe sám za sebe pořád ještě lpí na té staré omšelé rétorice:

  • ABE: AIIB JE ODLIŠNÁ OD MMF, SVĚTOVÉ BANKY A ADB
  • ABE: OTÁZKU AIIB JE TŘEBA UVÁŽIT PEČLIVĚ

Co se týče guvernéra Japonské centrální banky Kurody, ten je zjevně příliš zaneprázdněný skupováním akcií, aby to komentoval.

Od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Asijská rozvojová banka a Světová banka nashromáždily zkušenosti v pomoci s vylepšováním infrastruktur Asie, řekl v pátek guvernér Japonské banky Kuroda, když odmítl komentovat, zda by se mělo Japonsko účastnit v nové Čínou vedené zápůjční instituci.

Kuroda, když se ho ptali, zda by mělo Japonsko vstoupit do Asijské investiční banky infrastruktur, tak řekl, že není schopen okamžitě odpovědět. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  zerohedge.com