Zrovna, když jste si začali myslet, že situace v Sýrii se stabilizuje (i přes spory mezi novinovými úvodníky), tak jsme minulý týden spatřili, jak začíná nová bitva – s názvem “Vyhnání špíny”. I přes ten chytlavý název, jak hlásí WSJ, je to o tom, že výhonek Al-Káidy (džihádistická skupina známá jako ISIS) zabírá po celé Sýrii území jak od USA podporované Svobodné syrské armády (FSA), tak i od vlády. „Je to válka na třech frontách,“ řekl americký činitel o boji rebelů z FSA: Potýkají se s Asadovým režimem, se silami jeho libanonského spojence Hizballáhu, a teď už i s mnohonárodními džihádistickými útvary ISIS.


Jak uvádí WSJ, šíření ISIS ilustruje selhání Západem podporovaných syrských umírněných zajistit si autoritu u opozičních stran Sýrie, z nichž některé byly pod kontrolou rebelů už více než rok. „Zatím je to tak, že většina Syřanů není pro Talibanizaci,“ ale vzhledem k šíření ISIS budou mít možná možnosti výběru čím dál užší.

Popis k mapce: kolečka oblasti, pod kontrolou ISIS nebo pod nárůstem kontroly ISIS; přeškrtnutá kolečka – hraniční přechody, které si ISIS zkouší vybojovat od jiných rebelů.

Od WSJ,

[quote align="center" color="#999999"]

Vůdci FSA říkají, že je ISIS, tj. irácký výhonek Al-Káidy s formálním názvem Islámský stát Iráku a al-Shamu, zavlekl do bitvy, k jejímuž vybojování jsou špatně vybaveni.

Někteří američtí činitelé říkají, že to vidí jako bitvu o přežití FSA. V posledních měsících se ISIS stala magnetem pro zahraniční džihádisty, kteří na válku v Sýrii nepohlíží primárně jako na prostředek ke svržení Asadova režimu, nýbrž spíš jako na historické bojiště ve velké svaté válce sunnitů.

Odhady o velikosti ISIS jsou v rozmezí od 7 000 do 10 000 bojovníků. Ač bojovníci z ISIS sdílí cíl ve svržení s šíitskými alawity spjatého režimu pana Asada – frustrovali sunnitské komunity, které si až do nedávna užívali vojenské ochrany a sociálních služeb islamistických rebelů, říkají místní obyvatelé.

Boj FSA s extremisty podněcuje u rebelů nové volání po Západní pomoci poté, co USA zastavili to, co vypadalo jako okamžité útoky na Asadův režim. Místo toho to převzala diplomacie, když došlo k americko-ruské dohodě o odzbrojení Sýrie od chemických zbraní.

„Zatím je to pořád tak, že většina Syřanů není pro talibanizaci. Pokud mají možnost na výběr z umírněné alternativy.“

Co je další alternativou? Tou je nezákonnost, a ta se stává odrazovým můstkem pro džihádisty přivedené do této oblasti z Pákistánu a z Arabského poloostrova.

Bojovníci ISIS v posledních týdnech přijali strategii vkrást se zadem – zaujímají pozice vzadu – jelikož rebelové z aliance FSA odchází do frontových linií, aby bojovali s vládními silami, a tím ISIS umožňují vybudovat svou přítomnost ve městech a vesnicích, které zůstaly bez zajištění bezpečnosti a sociálních služeb.

Jelikož hrozba USA ustoupila do pozadí, tak se militanti z ISIS osmělili a zvýšili úsilí o získání místní podpory, řekl Hamid Ibrahim, mluvčí hlavního generála FSA Salima Idrisse.

„Říkají jim: ‚Říkali jsme vám, že se svobodou nemůžete spoléhat na Ameriku. Nenechte se ošálit – máte už jen nás,“ řekl pan Ibrahim.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com