Idea volného pohybu v Evropě je zničena kvůli přílivu migrantů a neochotě některých zemích je přijmout, a Turecko záměrně „přilévá olej do ohně," prohlásil francouzský diplomat Roland Hureaux. Reporter vydání je přesvědčen, že ve sporu Evropskou unií ohledně problematiky migrační krize je Turecko v silnější pozici a snaží se z toho těžit. V této souvislosti položil otázku, jaká by byl rovnováha sil mezi stranami, pokud by Turecko bylo členem EU.


Diplomat se domnívá, že v tomto případě by bylo Turecko jiná zemí, která by opustil Kypr,  představoval by demokratický sekulární stát, který by respektoval práva žen a náboženských menšin. Nebyla by vedl válku se Sýrií a Irákem za pomoci džihádistů, a neexistoval by problém uprchlíků, které podle Hureaux, Turecko posílá do Evropy.

Migranty, kteří jsou v bídném stavu a nemohou si zaplatit  převaděče, ponechává Turecko doma, ale jiní migranti projíždějí Libanonem, přilétají letadlem na západní pobřeží Turecka, a pak se posadí do lodí.

„Stojí to 5 až 10 tisíc eur, což znamená, že je mají. Vše organizuje turecká mafie, téměř jistě ve spolupráci s tureckými tajnými službami, a proto i vládou Erdogana," poukazuje Hureaux.

Podle diplomata se někteří lidé mylně domnívají, že migrace může zlepšit demografickou situaci v Evropě a ve vedení Davoského fóra, Mezinárodního měnového fondu a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OBSE) se domnívají, že se tok migrantů stal velkou ekonomickou příležitostí pro Evropu.

V souvislosti s tím se zpravodaj vydání zeptal, je-li pravděpodobné, že by evropský projekt selhal, pokud by k  migraci došlo s členstvím Turecka v Evropské unii, s ohledem na volný pohyb v rámci unie. Hureaux řekl, že pokud by byla Ankara byl přijata do EU a schengenského prostoru, nehledala by migranty na Středním východě, aby je posílala do Evropy.

Zásada volného pohybu je zničena sama o sobě, a to nejen kvůli přílivu přistěhovalců, ale také kvůli neochotě některých zemích (Polska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Rakouska a nyní Řecka), na rozdíl od Merkelové, přijímat uprchlíky.

„V každém případě, a to i bez války na Středním východě, a pokud by bylo Turecko přijato do schengenského prostoru, možnost masové migrace by způsobila problém jen jemu," uzavřel diplomat.

Zdroj: pz.cz, atlantico.fr

[quote align="center" color="#999999"]