Turecké ministerstvo zdravotnictví hrozí odejmutím licence na medicínu, aby ukončilo praxi doktorům, kteří poskytovali ošetření protestujícím v Istanbulu. Rovněž požaduje jména všech zdravotních dobrovolníků, včetně techniků první pomoci. Tato hrozba je pokračováním porušování lidských práv protestujících na to, aby se jim dostalo ošetření, a porušováním principu neutrality medicíny. Od 27. května okupovali pokojní protestující park Gezi v Istanbulu v Turecku. Tento park je posledním místem zeleně uvnitř města a byl určen k demolici a postavení dalšího z mnoha nákupních středisek.


To, co začala s několika protestujícími, kteří zkoušeli zachránit park, se eskalovalo do celonárodního pozdvižení kvůli četným útrapám a do formování koaličních skupin, k nimž patří i 180 organizací, které zformovaly Solidaritu s Taksim, aby reprezentovaly lidi při vyjednávání s vládou.

Nicméně reakce ministerského předsedy Erdogana byla drsná a násilná. Každodenně protestujícím hrozí. Pohotovostní policie opakovaně brala park stečí a útočila na protestující. Použili vodní děla, pepřový sprej a stříleli do davů kanystry slzného plynu. Protestující stáli proti těmto útokům pevně, dělali, co mohli, aby se ochránili helmami a plynovými maskami zhotovenými z plastových lahví, ale až dosud bylo zraněno 5 000 protestujících, někteří kriticky, a 4 protestující jsou mrtví.

V parku Gezi postavili zdravotní stany, ty však nestačily, aby zvládaly vážně zraněné protestující. V hotelových halách byly během těch nejchaotičtějších okamžiků zřizovány improvizované nemocnice, protestující formovali lidské řetězy, aby udrželi ulice otevřené tak, aby mohly projet ambulance vezoucí zraněné.

Ministerský předseda Erdogan nadále své hrozby proti pokojným protestujícím eskaluje. V úterý přišli k istanbulskému soudu Caklayan právníci, aby vydali prohlášení odsuzující represe proti protestujícím v parku Gezi. Policie na právníky zaútočila ještě, než se mohli plně shromáždit, a spoustu z nich zatkla. V reakci na to a v solidaritě s tím vyšly do ulic tisíce právníků.

Článek o konfliktu režimu s vlastními právníky země:

Ve čtvrtek premiér Erdogan apeloval na rodiče s ‚dětmi‘ v parku, aby své syny a dcery odvedli domů. Místo toho protestující matky vyšly do parku a zformovaly lidskou barikádu, aby je chránily před policií.

Lékaři a zdravotní personál, když spatřili extrémní násilí proti protestujícím a vážnost zranění, tak začali sloužit v Parku jako dobrovolníci a poskytovat ošetření. Teď jsou ale za to cílem represí. Ministerstvo zdravotnictví požaduje jména všech, kdo si dovolili poskytovat protestujícím péči. Lékaři čelí dilematu: buď přijdou o svou lékařskou licenci, nebo dostojí své přísaze ošetřit toho, kdo to potřebuje. Reakcí lékařů je odmítnutí spolupráce. Nesli transparent „Nedostanete ani jednoho pacienta, ani jednoho medicínského kolegu.“

Zdravotní profesionálové mají právo vyplývající z mezinárodních zákonů, aby poskytli ošetřením těm, kdo je potřebují. Podle Lékařů za lidská práva, kteří dokumentují zneužívání po celém světě, se o principu neutrality medicíny uvádí, že:

„Doktoři, sestry a další zdravotní profesionálové jsou cvičeni, aby ošetřovali ty, kdo to potřebují, bez ohledu na politickou, rasovou či náboženskou příslušnost. Útoky na zdravotní profesionály porušují princip neutrality medicíny a jsou hrubým útokem na mezinárodní právo.“

Vyhrožování ministerstva zdravotnictví, které v podstatě nutí doktory a další poskytovatele péče, aby zastavili ošetřování pacientů, jsou porušením tohoto principu. Ministerský předseda Erdogan musí tyto útoky na protestující zastavit a ctít povinnost lékařů a dalších zdravotních profesionálů poskytujících péči potřebným. Vláda má odpovědnost chránit své občany a respektovat právo svých občanů na mírové protesty. Doktoři, kteří reagovali na zavolání, aby poskytli služby těm, kdo byli zranění, ať už z jakéhokoliv důvodu, by měli k tomu být povzbuzováni a být při tom podporováni, a ne aby se jim vyhrožovalo. Ministerstvo zdravotnictví musí tyto výhrůžky stáhnout.

Zahajte akce: Volejte na tureckou ambasádu a požadujte o turecké vlády, aby odstranila výhrůžky zdravotnickým profesionálům a zastavila vměšování do poskytování péče zraněným protestujícím. Číslo telefonu na tureckou ambasádu ve Washingtonu DC je 202-612-6700/6701. A telefonní číslo na turecký konzulát v New York City je 646-430-6560/6590.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca