Islamistický stát Iráku a Al-Shamu (ISIS) se minulý týden pokusil na planině Al-Bab v provincii Aleppo o protiofenzivu. Militanti však nebyli schopni prorazit obranné pozice Syrské arabské armády (SAA). Těžké srážky byly pozorovány rovněž v oblasti Ayn Al-Bayda, kde Liwaa Suqour Al-Sahra a SAA odrážely další pokus o ofenzivu militantů. Provládní síly si po pádu Salmy nadále udržují v provincii Latakia hybnost. Syrské síly nedávno převzaly kontrolu na vesnicemi Kadin, Duswayrikah, Mourniayt, Kurt Fawqani a oblastmi Kurt Tahtani, hora Kurbar, hora Sundian, Alkndisih a Beit Afeefah.


SAA tudíž se svými spojenci postupuje ve směru ke strategickému městu Jisr al-Shughour ležícímu na dálnici M4.

SAA spolu s domobranou NDF postoupila ke shromaždištím militantních skupin v regionu Sheikh Meskeen v provincii Dara’s. Pro-vládní síly rovněž zaútočily na pozice militantů v al-Balad. Dějištěm zuřivých střetů bylo i vězení jihozápadně od Ghazar v jižní části města Dara. Pro-syrské zdroje hlásí, že militanti utrpěli těžké ztráty.

16.1 zahájila Ruská armáda v Sýrii humanitární operace. První dodávky humanitární pomoci dodala ruská letadla do města Deir ez-Zor.