Do začátku 1950. let pronikal ročně do USA přes jižní hranici s Mexikem až jeden milion nelegálních migrantů (asi tolik, jako nyní do Evropy). Truman a Eisenhower se rozhodli s tím skoncovat a vypověděli ze země až tři miliony lidí. Co kdyby to tak udělali i v Evropě? Podle informace The New York Times, do začátku 1950. let pronikal ročně do USA přes jižní hranici s Mexikem až jeden milion nelegálních migrantů (asi tolik, jako nyní do Evropy).


Truman a Eisenhower se rozhodli s tím skoncovat a vypověděli ze země až tři miliony lidí, a byli přitom znepokojeni spíše rozkvětem korupce v jižních státech spojeným se ziskem z nezákonné práce Mexičanů na amerických farmách, a také nespokojeností obyvatelstva s dumpingem mezd. Nelegálům platili polovinu normální mzdy, a proto bylo americkým statkářům výhodné tyto lidi najímat, a byli připraveni kvůli tomu podplácet státní úředníky.

Začalo to všechno ostatně ještě v době Druhé světové války. V r. 1942 poskytovalo Mexiko podle smlouvy s USA jako přínos do boje s Japonskem nikoli přímou vojenskou pomoc, ale pomocné dělníky (bracero) pro americké zemědělství a železnice. Podle tohoto programu přijely do USA legálně až dva miliony lidí. Nestačilo to však pro boj s nelegály. Hlad, růst počtu obyvatelstva, privatizace a mechanizace zemědělství v Mexiku a následující nezaměstnanost nutily statisíce Mexičanů k emigraci do USA. V r. 1945 rozpracovaly Mexiko a USA program deportace, podle něhož nelegály nejen vyháněli z USA do Mexika, ale odváželi je do vnitrozemí nebo dokonce na jižní hranice Mexika, aby nemohli se rychle znovu vrátit do USA. To všechno ale nepomáhalo zastavit proud migrantů.

V r. 1954 Mexiku selhaly nervy, a na hranici s USA se posílá pět tisíc vojáků, aby zastavili proudy nelegálů. A současně jmenuje Eisenhower šéfem Služby imigrace a naturalizace svého starého přítele — generála Josepha Swinga, s nímž kdysi studoval na West Pointu, a který spolu s generálem Pershingem uskutečnil v r. 1916 nájezd od Mexika proti Pancho Ville, a v letech Druhé světové války velel 11. vzdušné výsadkové divizi.

Na jaře a v létě 1954 se dovědělo široké obecenstvo o uskutečnění v USA operace Mokrá záda pro deportaci mexických nelegálů. „Mokrá záda" — takto se říkalo Mexičanům, kteří přeplavovali Rio Grande. I když je také jiná verze — že se nelegálům takto říkalo proto, že při práci na polích byla vidět jen jejich zpocená záda. Avšak ještě v r. 1950 si vymyslel inspektor Pohraniční hlídkové služby Albert Quillin z Texasu vlastní způsob boje s nelegály. S malou skupinou agentů jel v autech, dvou autobusech a za podpory letadla ke hranici a stavěl v poli menší tábor pro registraci migrantů. Letadlo provádělo rozvědku a navádělo agenty, ti v autech rychle chytali migranty, vezli je do tábora, tam je registrovali, hned vezli v autobusech na hranici a předávali mexickým pohraničníkům. Tato taktika umožnila jeho skupině během čtyř dnů chytit jeden tisíc lidí. Ostatní hlídky tuto chytrou taktiku rychle převzali, a už v r. 1952 říkali pohraničníci podobným akcím „operace Wetback".

[quote align="center" color="#999999"]