Evropa nesměřuje jen do další recese. Pravdou je, že Evropa se valí do plnocenné deprese. Ekonomika EU je ve skutečnosti větší než americká ekonomika a díváme se, jak nám taje před očima. Věci se v Evropě nadále zhoršují, ovšem úřady po Evropě tak nějak jen trvají na tom, že všechno bude „přeci dobré“. No, ale všechno v Evropě zrovna teď „není přeci dobré“. Nezaměstnanost právě v Evropě prorazila další úplně novou rekordní hodnotu. U některých evropských národů je nezaměstnanost už významně vyšší než cokoliv, co zažily Spojené státy během Velké deprese 30. let. Evropa je kontinent, který kolabuje pod vahou vlastního dluhu, a to je teprve začátek.

Na cestě je ještě spousta dalšího utrpení. Oficiální činitelé po celé Evropě zkouší udržet evropský finanční systém pohromadě pomocí lepící pásky a modliteb, ale ten se může v kterémkoliv okamžiku doslova rozsypat. Evropa má daleko větší bankovní systém než Spojené státy, takže když v Evropě dojde k finančnímu kolapsu, bude to pro celou planetu hodně významné. Bohužel většina Američanů si moc ničeho, co se děje v Evropě, nevšímá. Mají sklon si myslet, že Spojené státy jsou středem vesmíru a že dokud je to u nás dobré, tak bude všechno OK. No, všichni ti lidé, co si toho nevšímají, se potřebují probudit. Ze všeho nejdřív, americká ekonomika je s největší určitostí v poklesu. Zadruhé, Evropská ekonomika se sesypává přímo před našima očima a v Evropě to skončí tak, že Evropa do svého pádu strhne celou planetu s sebou.

Následuje 11 faktů, které ukazují, že Evropa směřuje do ekonomické deprese:

1. Ekonomiky 17 ze 27 zemí EU klesají nejméně po dvě po sobě následující čtvrtletí.

2. Nezaměstnanost v eurozóně prorazila úplně nový rekord všech dob 11,7 procenta.

3. Portugalská míra nezaměstnanosti je teď 16,3 procenta. Před rokem byla jen 13,7 procenta.

4. Nezaměstnanost v Řecku je teď už 25,9 procenta. Před rokem byla jen 18,9 procenta.

5. Nezaměstnanost ve Španělsku prorazila nový rekord všech dob 26,2 procenta. O kolik více ještě může vystoupit? To je už vyšší než nezaměstnanost, jakou kdy Spojené státy dosáhly během Velké deprese ve 30. letech.

6. Nezaměstnanost mládeže jak v Řecku, tak ve Španělsku se rychle blíží k hladině 60 procent.

7. Počátkem tohoto měsíce Moody‘s degradoval Francii z kreditního ratingu AAA a bohatí lidé houfně opouští Francii, jelikož socialisté realizují plány na zvýšení daní pro bohaté na hodně velkou míru.

8. Po celé Evropě se hroutí průmyslová výroba. Jen se podívejte na tato čísla…

Nemusíte být ekonomický génius, abyste pochopil, že trvalá nejistota ohledně budoucnosti Evropy vedla k rozsáhlému zmrazení průmyslových investic a rozvoje průmyslu. Průmyslová výroba ve zrychlené míře kolabuje s meziročním poklesem o 7% ve Španělsku a Řecku, 4,8% v Itálii a 2,1% ve Francii.

9. Znepokojivé projevy se ukazují už i ve „stabilních“ evropských ekonomikách. V Německu v září meziměsíčně klesly objednávky továrnám o 3,3 procenta a maloobchodní prodeje meziměsíčně v říjnu poklesly o 2,8 procenta.

10. Projekce dluhu řecké vlády teď dosáhla 189 procent HDP do konce roku.

11. Řecká ekonomika letos propadla o více než 7 procent a projekce pro Řeckou ekonomiku jsou, že se propadne v roce 2013 o dalších 4,5 procenta.

Někdy ale nezískáte ten pocit o tom, jak jsou tam věci skutečně hrozné jen ze surových ekonomických čísel.

Mnozí lidé, kteří se protloukají těmi depresi se už blížícími podmínkami, naprosto propadli zoufalství. Jen se podívejte na následující příklad z článku na RT z letošního roku …

61-letý řecký penzista se oběsil na stromě ve veřejném parku poté, co podlehl tlaku drtivého dluhu. Dopis v jeho kapse ukázal, že je jen tím zatím posledním v sebevražedné horečce této ekonomické krize.

Bezvládné tělo penzisty našel pohupovat se návštěvník veřejného parku kousek od jeho bydliště na předměstí Atén Nikaia. Ten návštěvník rovněž v mužově kapse našel i dopis na rozloučenou. Hlásí Aténské noviny.

Ten muž se představil jako Alexandros a uvedl, že měl jen málo nectností, co „celý den dřel“. Obvinil se však ze spáchání „strašlivého zločinu“: že ve věku 40 let se stal podnikatelem a zabředl tak do dluhu. Psal o sobě jako o 41 letém idiotovi, co musel platit v naději, že jeho vnoučata se nenarodí už v Řecku, jelikož perspektiva této země je tak  temná.

Všímejte si prosím, co se zrovna teď děje na místech jako Řecko a Španělsko, protože podobné podmínky brzy přijdou i do Spojených států.

To je jeden z důvodů, proč usilovně lidi zkouším podnítit, aby se připravili na to, co přichází. Je tu naděje na pochopení toho, co přichází a naděje stihnout se na to připravit.

Nechcete skončit přicházející krizí zaskočení a nakonec sedět v parku na lavičce a zkoušet si spočítat, jestli má váš život vůbec cenu dál žít.

Život určitě stojí za to žít. Ano, přichází bouře a svět se stane neuvěřitelně nestabilní ve více než jednom ohledu. Když ale pochopíte, co přichází, a budete tvrdě pracovat na přípravě, tak vy a vaše rodina budete mít šanci vést si dobře i uprostřed té bouře.

Poučte se prosím z toho, co se děje v Evropě. Ten ekonomický horor, jak se ukazuje, se tam rozvíjí, přijde i do Ameriky a čas běží.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: theeconomiccollapseblog.com

]]>