Novináři z The Financial Times se podělili s čtenáři o své předpovědi vývoje nejaktuálnějších ekonomických a politických událostí roku 2016. Na otázku „Zůstane syrský prezident Bašár Asad u moci?" poskytl pozorovatel listu Rula Halef kladnou odpověď, avšak poznamenal, že pravomoci nynější hlavy blízkovýchodního státu budou ryze nominální. Odsouhlasený Moskvou a Washingtonem plán politického urovnání stanoví osmnáctiměsíční rámec předání moci v Sýrii.


Halef předpokládá, že proces nepůjde hladce: Bašár Asad bude, podle mínění experta, bojovat o moc do konce.

Složitá politická situace vzniká v Německu, které loni přijalo asi milion běženců z Blízkého Východu, dodává zahraničněpolitický komentátor The Financial Times Gideon Rahman. Spolubojovníci Angely Merkelové z vládnoucí Křesťansko-demokratické unie (CDU) uvítali projev kancléřky na stranické konferenci ovacemi, ale podpora kolegů nestačí k zachování moci: Merkelová slíbila snížení počtu migrantů, ale splnit svůj slib se jí sotva podaří.

„Rozhodujícím faktorem se může stát vzbouření regionálních úřadů, které hlásily neschopnost zvládnout přítok běženců samostatně. Hrozba zvnitra (z CDU) dokáže nakonec neschopnost Merkelové," domnívá se Rahman.

[quote align="center" color="#999999"]