Jen před týdnem jsme rozváděli, jak se Čína chystá Rusko vykoupit z likviditní krize pomocí swapu 150 miliard yuanů, na kterém se oba národy dohodly v říjnu. Dnes, jak hlásí Bloomberg, se nám dostalo potvrzení, jelikož dva čínští ministři Rusku nabídli pomoc. Čína, bude-li třeba, poskytne pomoc, a je přesvědčená, že Rusku dovede své ekonomické těžkosti zvládnout, jak citují říkat ministra zahraničí Wang Yiho; a ministr obchodu Gao Hucheng řekl, že rozšiřování měnových swapů mezi těmito dvěma národy a rozšiřování užití yuanu v bilaterálním obchodu by mohlo ohromně Rusku pomoci.


Global Times (hlásná trouba Komunistické strany) tento týden v úvodníku napsal: „Rusko je nenahraditelný strategický partner na mezinárodní scéně.“ Je tedy izolované?

Před týdnem jsme si všimli těchto kroků a tónu čínské nabídky ‚vykoupení‘ přicházejícího pro Rusko a vypadá to, že trh si začíná uvědomovat, že Rusko izolované není…

Vypadá to, že CNBC a média mainstreamu jsou nějak divně ticho o 31% vzestupu hodnoty rublu během posledních 6 dnů…

Což vůbec nepřekvapuje od těch, kteří zapomněli, kdo to BRICS jsou, kromě toho šaškovského akronymu od bývalého bankéře Goldmana, takže tu máme připomínku o těchto zemích, které obnáší 3 miliardy obyvatel.

Jak hlásí Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Čína poskytne pomoc, bude-li jí zapotřebí, a věří, že Rusko je schopno své ekonomické těžkosti překonat, cituje v Hong Kongu sídlící Phoenix TV ve své zprávě z 20. prosince ministra zahraničí Wang Yi prohlašovat v Bangkoku. Ministr obchodu Gao Hucheng řekl, že rozšiřující se měnový swap mezi těmito dvěma národy a kroky ke zvýšenému používání yuanu v bilaterálním obchodu by mohly Rusku ohromně pomoci, jak tvrdí tento vysílač.

„Mnoho Číňanů na Rusko pořád nahlíží jako na velkého bratra a tyto dvě země jsou pro sebe vzájemně strategicky důležité,“ řekl Jin Canrong místo-děkan Fakulty mezinárodních studií na Renmin University v Pekingu, když mluvil o tom, jak Sovětský svaz Komunistickou Čínu podporoval v jejích prvních letech. „Čína by měla kvůli svým národním zájmům s Ruskem prohlubovat spolupráci, kdykoliv bude takové spolupráce zapotřebí.“

De-dolarizace pokračuje…Čína s Ruskem v říjnu podepsaly tříletou linku měnových swapů na 150 miliard yuanů (24 miliard $), což je dohoda, kterou lze se souhlasem obou stran rozšířit. Čínská lidová banka vydala v mikroblogu datovaném 19. prosince chartu rozvádějící, jak tahle dohoda funguje, a oficiální noviny People’s Daily dnes uvedly, že byla poskytnuta vysvětlení k rozptýlení obav, že pokud by Rusko tuto instituci k opatření peněz použilo, tak že by mohlo dojít k národním ztrátám.

„Jelikož všechno, čím budeme platit, a co na oplátku obdržíme, budou renminbi, tak se nemusíme vystavovat měnovým rizikům,“ uvedla v mikroblogu PBOC pod alternativním jménem yuan. Objem tohoto swapu lze upravovat tak, aby byl vhodný pro měnící se podmínky a platné směnné kurzy, místo aby byl napevno předurčen, uvádí.

Čína pro globální obchod a financování prosazuje yuan jako alternativu k dolaru a PBOC podepsala dohodu o měnovém swapu i 28 dalšími centrálními bankami, aby to povzbudila. Její národní rezervy zahraničních měn 3,89 bilionů $ jsou největší na světě v porovnání s ruskými 374 miliardami $.[/quote]

Takže Rusko konec konců tak izolované není…

[quote align="center" color="#999999"]

„Rusko je nenahraditelný strategický partner na mezinárodní scéně,“ uvádí dnešní úvodník v Global Times, tj. v Pekingu sídlícím deníku spjatém s Komunistickou stranou. „Čína musí při pomoci Rusku s překonáním současné krize zaujmout proaktivní přístup.“[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz