Jediný pohled na mapu níže ukazující současné rozložení US námořních prostředků ukazuje cosi, k čemu v posledním desetiletí téměř nikdy nedošlo: Jak ukazuje tato mapa US letadlová loď CVN 71 Theodor Roosevelt je momentálně na své cestě z Perského zálivu odjíždějící stejně jako skupina obojživelné válečné lodi LHD-2 Essex k obraně Perského zálivu, a co je ještě důležitější, opouští žhavý Střední východ s jeho spory, na němž poprvé po mnoha letech nebude podpora US letadlovou lodí.


Jak k tomu došlo?

Podle USNI News Útočná skupina letadlové lodi Theodor Roosevelt v úterý opustila US 5. Flotilu, aniž by existoval nějaký veřejný časový rozvrh pro její náhradu na Středním východě k pokračování US náletů proti cílům Islamistickému státu (ISIS) v Iráku a v Sýrii. Zatím má být příští Útočnou skupinou letadlové lodi (CSG) pro Střední východ CVN 71 Harry S. Truman, ale Námořnictvo nespecifikovala čas vyslání jinak než později letos, řekl v úterý činitel pro služby USNI News.

„Nebudeme mluvit o budoucích operacích,“ řekl tento činitel.

Dá se říci, že přeposlání Roosevelta není překvapením: pentagonský korespondent CNN před dvěma měsíci varoval, že to nadchází:

[quote align="center" color="#999999"]

US Námořnictvo nebude moci držet v Perském zálivu letadlovou loď na podzim moc dlouho, tvrdí činitel Námořnictva. Tento činitel řekl, že je to jelikož Námořnictvo potřebuje udělat plánovanou údržbu po rocích značného nasazení a kvůli sníženým výdajům na základě povinného krácení rozpočtu.

Ač už před tím v Perském zálivu došlo k takovým tzv. „letadlovým mezerám“, tento ponechá Námořnictvo bez přítomnosti letadlové lodi s vysokým profilem zrovna, když střed scény zaujímá navržená jaderná dohoda s Íránem. Rovněž to přichází, když íránské námořní síly provedly lehké obtěžování US a dalších lodí v regionu.

US vojenští činitelé tvrdí, že to nebude mít dopad na US operace v tomto zálivu, protože Letectvo může, bude-li zapotřebí, rychle poslat další na zemi umístěná letadla. Nálety proti cílům ISIS v Iráku a v Sýrii také převážně provádí Letectvo. Na Námořnictvo připadá jen asi 20% útočných misí proti ISIS.[/quote]

Ať je důvod jakýkoliv, Roosevelt už tam není a říká se, že tato loď zamíří do svého nového domovského přístavu na Námořní základně v San Diego v Kalifornii.

Zatím byla CSG Roosevelt z 5. Flotily největším symbolem US vedené anti-ISIS koalice odpovědná za „1 812 bojových misí s 10 618 bojovými letovými hodinami a spotřebou 14,5 milionu galonů (55 milionů litrů) leteckého paliva a vynaložením 1 085 kusů přesně naváděné munice,“ jako součást Operace bytostné odhodlání, uvádí úterní prohlášení o její službě.

Což nejspíš nevysvětluje, proč za více než rok US způsobily ISIS menší škodu, než Ruské letectvo způsobilo za necelý měsíc.

Co se týče důvodu, proč má náhle Perský záliv pro Střední východ bezprecedentní mezeru podpory US letadlovou lodí – která může trvat i dva měsíce či ještě déle – je to protože Útočná skupina letadlové lodi Harry S. Truman, která je naplánována jako příští CSG pro Střední východ, se zpozdila a Námořnictvo neuvede čas vyslání jiný než později během roku, jak ten činitel námořní služby řekl v úterý USNI News.

[quote align="center" color="#999999"]

CSG Truman tento měsíc dokončila své Cvičení výcviku součinnosti (COMTUEX), což je komplexní secvičení, které dá útočné skupině osvědčení pro nasazení. U předchozích CSG a Skupin tří Obojživelných lodí bývalo nasazení často prodlužováno, aby se dodržely požadavky US geostrategického bojového velení (COCOM) i na úkor důsledků pro údržbu a únavu posádky.[/quote]

Toto by navíc mohl být začátek klíčových US námořních „mezer“ v kritických geografických regionech:

[quote align="center" color="#999999"]

S tím, jak Námořnictvo pokračuje v uplatňování přísnějších požadavků nasazení, může na Středním východě dojít k více letadlovým mezerám, řekli v září vedoucí námořní služby USNI News. Minulý měsíc řekl asistent zástupce náčelníka námořních operací pro operace, plánování a strategii (OPNAV N3/5B) kontradmirál Jeffres Harley sněmovní Komisi ozbrojených služeb (HASC), že by to obnášelo směrnici od ministra obrany pro Námořnictvo, aby se prodloužila nasazení letadlových lodí na déle než sedm měsíců.

Ač je tu vždy možnost lodi to prodloužit, další možnost by byla „snížit naše globální obsazení tak, jak to můžeme pro bojové velitele zajistit na určenou lhůtu a zmírnit tuto absenci, tedy absenci letadlových lodí jinak za využití našich spolupracujících partnerů, za využití spolupracujícího letectva k pokrytí časových mezer, během nichž nemůžeme mít přítomnost letadlové lodi,“ řekl tomuto panelu Harley.[/quote]

Ať bude budoucnost US námořních „mezer“ jakákoliv, jedna věc je jasná: nasazení Roosevelta přichází ve zvláště nešikovnou dobu – zrovna, když Rusko v Sýrii zřizuje svou vlastní leteckou základnu.

Jak jsme referovali už včera: „Zahájení ruských náletů v Sýrii dalo loajalistickým silám v jejich bitvě proti té spoustě frakcí rebelů včetně Islamistického státu novou naději. Rusko teď může, požádá-li o to Bagdád, rozšířit své operace do Iráku. A opravdu Rusko ze své pozice v Latakii má v dosahu útoky na cíle Islamistického státu v Iráku, ač by to mohlo vyžadovat, aby to bylo efektivní, nasazení dalších zdrojů.“

Co je ještě důležitější, Rusko teď může během minut dosáhnout i na vrcholně důležité globální „úzké hrdlo“ Suezského kanálu, ani nemluvě o Tel Avivu, Jeruzalému, Bagdádu a s řádným dovybavením i do Bahrajnu, tj. do ústředí US Páté flotily.

V závěru věnujeme závěrečný pohled na mapu nahoře, abychom se zeptali, jestli Roosevelt na své cestě zpět do San Diega nebude tou lodí, kterou Obama použije k vyslání vzkazu do Číny, jak už hrozil, proplutím kolem sporných ostrovů v Jihočínském moři, což je krok, před kterým Čína už dvakrát varovala, že proti němu bude nucena provést odvetu. Vzpomeňte, že včerejší čínské Global Times uvedly, že pokud to Obama provede, tak to pro Čínu bude „překročení nejzazší linie“.

„Pokud USA začnou šťourat do čínských základních zájmů, čínské ozbrojené síly se tomu postaví a použijí sílu, aby to zastavily,“ varoval tento list.

Ve světle tohoto nadcházejícího předvádění ramen může člověk doufat, že USS Rosevelt nevstoupí do historie jako druhý výskyt USS Maddox. (Poznámka pro české čtenáře: USS Madox způsobila Incident v Tonkinském zálivu, jímž byla zahájena US účast ve Vietnamské válce.)

Poznámka pro české čtenáře – Pokud by došlo v Perském zálivu ke střetu např. s Íránem, je tento Záliv dost malým prostorem pro to, aby si letadlová loď držela optimální odstup od protivníků. Viz tento český článek: GEOPOLITIKA HORMUZSKÉ ÚŽINY: MOHLO BY NÁMOŘNICTVO USA BÝT IRÁNEM V PERSKÉM ZÁLIVU PORAŽENO?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]