Oficiální zástupci USA a američtí vojenští analytici přiznali, že ruská operace v Sýrii od jejího počátku do současné chvíle je úspěšná, píše Reuters. Rusko může provádět v Sýrii operace na současné úrovni během mnoha let bez podstatných výdajů, domnívají se. „Toto hodnocení situace neodpovídá veřejným prohlášením prezidenta Baracka Obamy a jeho hlavních pomocníků, podle nichž se Putin zapletl do nepromyšlené mise kvůli podpoře syrského prezidenta Bašára Asada, na tuto operaci se těžko budou nacházet peníze, a ona nejspíše bude neúspěšná", vysvětluje Reuters.


Přitom za hlavní cíl Moskvy v Sýrii Američané dosud považují podporu oficiálního Damašku. Ruská vláda, včetně prezidenta Vladimíra Putina, prohlašovala, že cílem ruského letectva v Sýrii není podpora Asada, ale boj proti mezinárodnímu terorismu.

„Myslím si, že není pochyb o tom, že režim Asada díky ruské podpoře se teď nachází v bezpečnější pozici než dříve", řekl informační agentuře zástupce Obamovy kanceláře, který si přál, aby jeho jméno nebylo uváděno.

Úspěšnost ruské operace v Sýrii přiznalo i dalších pět oficiálních zástupců USA, dotazovaných Reuters.

Zdůraznili, že podle jejich názoru příliš dlouhá účast Moskvy v syrském konfliktu může mít za následek problémy. Ale zatím Rusko předvedlo inteligentní financování této operace. Například pokles cen ropy, který celkově poškodil ruskou ekonomiku, umožnil rozšířit obranný rozpočet na úkor snížení výdajů na pohonné látky pro letadla a lodě.

Jeden ze zástupců americké rozvědky řekl Reuters, že operace v Sýrii umožní Rusku testovat v bojových podmínkách nové zbraně — například zdokonalovat techniku řízení létajících výzvědných přístrojů. „Rusové do toho nešli naslepo", prohlásil a dodal, že Moskva „získává užitek z výdajů".

Od 30. září Rusko na žádost prezidenta Sýrie Bašára Asada začalo provádět bodově přesné letecké útoky na objekt Islámského státu a Džebhat an-Nusrá v Sýrii. Přitom koalice v čele s USA od září 2014 provádí nálety na pozice IS v Sýrii bez RB OSN a nekoordinuje své jednání se syrskou vládou.

Zdroj: sputniknews.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]