Velitel irácké milice uvedl, že mobilní telefon nalezený u mrtvého militanta ISIS dokazuje, že turecká zpravodajská služba této skupině poskytuje podporu. „Tento mobilní telefon byl přede dvěma dny nalezen u jednoho zabitého vůdce ISIL v severní části provincie Salahuddin,“ řekl v pondělí Jabbar al-Ma’mouri novinám Soumeriya.


Dodal, že tento telefon obsahuje zprávy od tureckého zpravodajství, které dokazují, že Ankara ISIS podporuje. Turecko zajišťuje i bezpečnost na průchodech používaných militanty cestujícími z Turecka do Iráku.

„Tento mobilní telefon rovněž obsahuje další důležité informace, které zatím nelze vyzradit, a byl k dalšímu přezkoumání předán specializovaným bezpečnostním skupinám,“ řekl Ma’mouri.

Minulý měsíc uvedl bývalý vedoucí poradce US ministerstva zahraničí David Phillips, že Turecko poskytuje ISIS materiální pomoc, protože Ankara je s touto skupinou ideologicky spřízněna a mají společného nepřítele v syrském presidentovi Bashar Assadovi.

„Turecká role není nijak obojaká – to ISIL podporuje otevřeně,“ řekl Phillips. „Poskytovalo logistickou pomoc, peníze, zbraně, dopravu a zdravotní péči zraněným válečníkům.“

Phillips řekl, že Ankara ISIS podporuje, aby odstranila Assada od moci. Rovněž uvedl, že mezi tureckou vládnoucí stranou a těmito džihádisty je i „duchovní pouto“.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: southfront.org

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]