Muž, který se zúčastnil v roce 2014 protestů za demokracii a svobodu na Majdanu řekl, jak zastřelil dva policisty. „Říká se, že jsem zabil ranou do zátylku, a je to pravda … nemohl jsem čekat, až se rozvinou," uvedl. Obyvatel Lvova Ivan Bubenčik, který se označil za účastníka protestů na kyjevském náměstí Nezávislosti, uvedl, že 20.února 2014 osobně zastřelil dva příslušníky zvláštních sil Berkut, který byl po převratu rozpuštěn. …


Na rozhovor s Bubenčikem, které zveřenilo Bird in Flight, upozornila řada ukrajinských médií. Bubenčik uvedl, že nejpozději do 20. února po požáru v Domu odborových svazů (stojící na náměstí Nezávislosti – pozn.) se protestující přestěhovali do konzervatoře, ze kterého stříleli z loveckých zbraně po speciálních silách. Podle něj, v dopoledních hodinách dne 20. února jeden z účastníků přinesl na euromajdan útočnou pušku Kalašnikov a 75 nábojů.

„Střílel jsem z nejvzdálenějšího okna od Majdan za sloupky ve třetím patře. Odtamtud jsem jasně viděl policejní štíty … a vybral jsem si ty, co veleli. Neslyšel jsem je, ale viděl gesta. Vzdálenost nebyla velká, takže na oba velitele stačily dva výstřely … říkají, že jsem je zabil ranou do zátylku, a je to pravda, tak se stalo, že byli zády ke mně a neměl jsem možnost čekat, až budou rozvíjet. Jak Bůh určil, tak bylo provedeno,“ sdělil suše.

Vedoucí odboru zvláštního vyšetřování Generálního prokuratury Ukrajiny Sergej Gorbatjuk uvedl v komentáři ukrajinské službě BBC, že Bubenčik již dříve figuroval v případě vražd na Majdanu, ale vznést vůči němu podezření bylo nemožné kvůli rozhodnutí Nejvyšší rady: „Podle rozhodnutí Nejvyšší rady, všechny osoby, které se účastnily trestných činů proti policistům (v době Majdanu – pozn.), spadají pod případy amnestie. Jejich případy musí být uzavřeny. Nemohou být zatčeni, a nesmí být proti nim vzneseno podezření."

Poté, co ukrajinská vláda odmítla koncem roku 2013 podepsat asociační dohodu s EU, se hlavní náměstí v Kyjeve stalo středem protestů. Později se Majdan stal i místem tvrdého střetu opozičních aktivistů a bezpečnostních sil za použití střelných zbraní a „molotovových koktejlů“. Důsledkem byly ztráty desítek životů na obou stranách.

Historie střelby na lidi při nepokojích v Kyjevě v únoru 2014 hrála významnou roli při uchopení moci tehdejší opozicí. Ale kromě jednostranného pohledu typu „ďábelský Berkut“ versus „bojovníci za demokracii, svobody a evropské hodnoty“, které přejímaly západní sdělovací prostředky (včetně českých), se zároveň začaly ozývat hlasy, že vraždění na Majdanu nebylo jednostranné.

Spekulace se v tomto případě se posílily poté, co byl na internetu zveřejněn záznam telefonického rozhovoru ze dne 26. února, kdy ministr zahraničí Estonska Urmas Paet hovořil s tehdejší šéfkou diplomacie EU Catherine Ashtonovou. Během jednání Paet prohlásil, že „rychle roste chápání skutečnosti, že za těmi ostřelovači nebyl Janukovyč, a za nimi stál někdo z nové opozice“.

Zdroj: pz.cz, birdinflight.com

[quote align="center" color="#999999"]