To se musí Washingtonu nechat. Když přijde na zahraničně politické kopance, tak US určitě nemají obavy je zdvojnásobovat či ztrojnásobovat. Jak jasně ukazují uniklé diplomatické depeše z roku 2006, US aktivně usilovaly o rozdmýchání sektářského násilí v Sýrii už nejméně deset let a součástí tohoto úsilí byla podpora sunnitským extremistům v koordinaci se Saúdskou Arábií, Katarem a Tureckem. …


Tato podpora vedla přímo k tomu, co se musí považovat za nejabsurdnější zahraničně politický výsledek v historii moderního státnictví a my se nikdy neunavíme jeho vytrubováním: Washington, Ankara, Rijád a Doha cvičily a vyzbrojovaly skupinu bojovníků, jimž říkali, aby destabilizovali Assadův režim a ta skupina se tak nějak během té doby zvrhla a metamorfovala do šílené bandy pouštních banditů mávající černou vlajkou, třímající meče v bílých teniskách Nike, šíleně odhodlaných zřídit si středověký kalifát.

Zda mají ISIS podporu pořád ještě i teď, když se už stali úplnými samorosty, to se asi s jistotou nedovíme, ale víme, že se US a jejich regionální spojenci přes veškeré ty zcela směšné snahy o „vycvič a vybav“ uchýlili k vyzbrojování a financování ještě více sunnitských extremistů v naději, že by mohli opět doufat ve zřízení Goldilockovy zóny života pro rebely a nakonec podpořit skupinu, která je vším všudy účinná v boji za svržení režimu, nemá ale sklony se během tohoto procesu úplně zbláznit.

A jestli původní snahy o vyzbrojení a výcvik syrských „bojovníků za svobodu“ skončily v slzách smutku, tak pozdější úsilí skončilo v slzách od smíchu. Poslední pentagonský pokus o vybudování syrské zástupné armády, co začal v květnu úplně směšným tiskovým prohlášen pokoušejícím se vysvětlit, že jde o proces s „prověřenými“ rebely. Uběhlo léto a US se povedlo postavit do pole asi 60 bojovníků. V červenci je přepadla al-Kaiída, co unesla velitele této skupiny a jeho zástupce. Do září generál Lloyd Austin z US centrálního velitelství Kongresu přiznal, že v poli je pořád ještě aktivních už jen „čtyři nebo pět“ z nich. Zbytek byl buď zabit, zajat, přeběhl k ISIS nebo se ztratil v poušti.

Teď, když Rusko vynakládá úsilí o vyhubení všeho, co trochu jako rebel vypadá, a když teď Hizballáh, IRGC a různé šiítské milice Teheránu spěšně pochodují, aby zadupaly cokoliv, co trochu vypadá jako sunnitský extremista, tak se Washington uchýlil k obnově dodávek americkým zástupným armádám. To je absurdní ze dvou důvodů, I) znamená to, že US dávají zbraně vojákům, kteří se pokouší zabíjet Rusy a Íránce, což znamená, že Washington doslova vede válku proti Moskvě a Teheránu s jen maličkým odstupem, a II) US dávají Svobodné syrské armádě protitankové zbraně, aby je použili proti těm samým šiítským milicím, které Washington podporuje v Iráku (tj. jsou to spojenci v Iráku a nepřátelé v Sýrii).

Snaha o znovuvyzbrojování je teď naléhavější než kdy jindy díky skutečnosti, že Rusko s Íránem postupují na Aleppo. Pokud Aleppo připadne režimu, je hra u konce. Assad bude v podstatě restaurován a Putin se Soleimanim upřou zraky na západ na ISIS a pak, až padne Raqqa, tak vpochodují a vletí rovnou do Iráku. Zábavné je, že Moskva dokonce nabídla letecké krytí pro Svobodnou syrskou armádu (FSA), pokud by US byly tak laskavy a ukázaly Rusku tu skupinu „vlastenců“, kteří tuto zemi brání proti extremistům. FSA odmítla pomoc od Kremlu přijmout.

Nedělejte si ale iluze, Washington a Rijád všemu výše uvedenému dobře rozumí.

No, ale ne možná úplně všemu.

Jasně se moc nepoučily z té spousty kiksů, které doprovázely celou tu strategii „vycvič a vybav sunnitské extremisty“, protože teď US se Saúdskou Arábií přistupují ke krokům na pomoc rebelům bojujícím s Ruskem a Íránem v úžas budícím (i když pro ně příznačném) předvádění šílenství podle Einsteinovy definice. Jako vždy je záminkou „boj proti ISIS“. Zde je to od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministr zahraničí John Kerry a saúdský král Salman se dohodli na zvýšení podpory syrským silám bojujícím s militanty Islamistickéh státu, přičemž podporují mezinárodní diplomatické úsilí o zahájení politické transformace v Damašku, řekli US a saúdští činitelé.

Tento US diplomat a saúdský monarcha rovněž koordinovali společné úsilí svých zemí o boj s teroristickou organizací Islamistický stát, která v posledních měsících získala kontrolu nad velkými částmi syrského a iráckého území.

„Ministr králi poděkoval za podporu Saúdské Arábie pro mnohostranné úsilí o prosazení politické transformace v Sýrii… a za ujištění o našem společném cíli dosáhnout jednotné, pluralistické a stabilní země pro všechny Syřany,“ jak řekl mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby po schůzce pana Kerryho se saúdským monarchou ze sobotní noci.[/quote]

Všimněte si toho pokrytectví. Dovolte nám, abychom to vyslovili ve skutečnosti. Porovnejte ten kontrast:

  • Ministr zahraničí John Kerry a saúdský král Salman se dohodli na zvýšení podpory syrským silám.
  • „Ministr králi poděkoval za podporu Saúdské Arábie pro mnohostranné úsilí o prosazení politické transformace.”

Na jednu stranu Kerry se Salmanem z letadel do Sýrie shazují více zbraní a munice a na druhou stranu se plácají po zádech za prosazování „politické transformace.“

O této události dále od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

US se Saúdskou Arábií poskytují zbraně a výcvik armádám rebelů bojujících v Sýrii. Washington se ale zdržuje podpory povstalců, kteří přímo bojují s režimem presidenta Bashara al-Assada.[/quote]

To je zajímavé hodnocení, protože bychom mohli přísahat, že Svobodná syrská armáda byla cílem ruských (tj. pro-režimních) náletů, a mohli bychom přísahat, že jim US poskytly více zbraní zrovna minulý týden. Už ani americká média nemohou při Washingtonských lžích zachovat vážnou tvář.

Tady je o trochu více od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Spojené státy se se Saúdskou Arábií dohodly na zvýšení podpory pro syrskou umírněnou opozici, přičemž usilují o politické řešení této čtyřleté války, uvedlo US ministerstvo zahraničí poté, co se ministr zahraničí John Kerry v sobotu sešel s králem Salmanem.

Kerry byl v Rijádu na schůzce se saúdským monarchou, korunním princem, náhradním korunním princem a ministrem zahraničí – což byla poslední zastávka jeho cesty, k níž rovněž patřila Vídeň, kde se sešel s protějšky ze Saúdské Arábie, Turecka a Ruska.

„Slíbili pokračování a zintenzivnění podpory pro umírněnou syrskou opozici, přičemž se bude prosazovat politická linie,“ uvedlo po Kerryho schůzce v Saúdské Arábii ministerstvo zahraničí. Nevyslovilo se, jaký druh podpory nabídnou.

Rebelové vyzývali k větší vojenské podpoře od svých zahraničních podporovatelů včetně Saúdské Arábie, aby se mohli střetnout s ofenzivami Syrské armády. Tyto ofenzivy podporuje libanonský Hizballáh a íránští bojovníci i ruské nálety.

Spojené státy a Saúdská Arábie spolu s ostatními státy odporující Assadovi už syrským rebelům nějakou vojenskou podporu poskytly. K té patřil výcvik Ústřední zpravodajskou službou (CIA) a protitankové rakety.[/quote]

Takže se uzavírá úplný kruh, Washington zase jednou znovu opakuje tu strategii, která nejenže byla demonstrativním propadákem, ale také I) posloužila nárůstu brutálních teroristických organizací, II) rozdmýchala rozkoly až natolik, že zažehla občanskou válku, která stála statisíce životů a vyhnala miliony lidí z domova a III) teď hrozí, že zažehne světovou válku, jelikož US a jejich regionální spojenci v podstatě rebely podněcují, aby zabíjeli íránské vojáky bojující pod krytím ruskou leteckou podporou.

Je třeba, abychom říkali více?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]