Obamova administrativa tento měsíc během toho, co obnáší dramatický posuv strategie, oznámila, že US nakonec všechna svá vojska z Afghánistánu nestáhnou. Podle předchozího Obamova plánu měl Washington stáhnout většinu z těch 9 800 vojáků operujících v této zemi do konce příštího roku, s ponechání síly jen 1 000 vojáků. Teď už všech 9 800 vojáků zůstane po „většinu“ příštího roku a 5 500 vojáků zůstane i v roce 2017. Tato jasně z hloubi přesvědčení rozhodnutá změna přichází spolu s tím, jak určití „experti“ uprostřed nedávných územních zisků Talibanu nepřestávají mít obavy z bezpečnostní situace.


Podle Spojených národů teď povstalci kontrolují více území než v kteroukoliv dobu od roku 2001 (takže … „mise splněna“?).

(Přítomnost Talibanu v Afghánistánu podle NY Times)

Nakonec je tento krok symptomatický pro to, co se zpravidla stává, když světové mocnosti dostanou osvícený nápad intervenovat do záležitostí Středního východu. To se téměř vždy tak, či onak ošklivě zvrhne, a do té doby, než všichni přijdou k rozumu, uplyne desetiletí a nikdo si už nemůže ani vzpomenout, jaký s tím vlastně tehdy byl „plán“. Bílý dům tvrdí, že ta samá dynamika nakonec znehodnotí ruské zapojení do Sýrie, a ač je to určitě možné, stojí za povšimnutí, že použití Hizballáhu a šíitských milicí k pozemním bojům, sníží to šanci, že Moskva zabředne do asymetrického válčení s nepřítelem, kterému úplně nerozumí.

Jak už jsme řekli, když Obama oznámil, že těch skoro 10 000 US vojáků se ve skutečnosti domů z Afghánistánu nevrátí, že načasování tohoto strategického posuvu vypadá strašlivě účelové. Je to tak, že by určitě člověka zajímalo, jestli krok s podržením přítomnosti US vojsk na Středním východě nemá něco společného s vystupňováním role Ruska a Íránu v Sýrii. Navíc to vypadá, že je dost možné, že Washington předjímá ruský postup do Iráku a Pentagon si chce zajistit, že americká vojska budou přinejmenším nablízku.

Aby bylo jasno, celý ten příběh je protkán ironií a všechny strany projevily sklony k šílenství podle Einsteinovy definice.

Vzpomeňte, že i Rusko zabředlo do Afghánistánu v Sovětsko-afghánské válce, během níž Washington podporoval bojovníky, z nichž se nakonec stala al-Kaiída. Teď regionální spojenci Washingtonu poskytují podporu al-Kaiídě v Sýrii (přes al-Nusra) a sunnitští extremisté bojující o kontrolu nad zemí vyhlásili džihád proti Moskvě. Takže v podstatě je to pouze návrat k tomu, co se stalo v 80. letech, jen se to tentokrát děje v Sýrii.

Mezi tím US pořád váznou v tom samém Afghánistánu, kde Rusové bojovali v 80. letech, a jediný důvod, proč tam Washington je, je v první řadě ten, že ta samá al-Kaiída, kterou Amerika podporovala v Sovětsko-afghánské válce, nakonec o deset let později vletěla se 747-čkami do amerických baráků. A jelikož se US, pokud jde o zahraniční politiku, nikdy z ničeho nepoučily, tak Pentagon a CIA teď nepřímo podporují al-Kaiídu v Sýrii.

Ať už k horšímu nebo k lepšímu, se ale Kreml zjevně rozhodl zkusit přiložit ruku k dílu při vyčištění toho bince jednou pro vždy, a tak, jak jsme si všimli v „Rusko přebírá Střední východ: Moskva dostává zelenou k náletům v Iráku a zřizuje alianci s Jordánskem,“ tak to vypadá, že Moskva se v podstatě pustila do podepisování expanze íránského regionálního vlivu způsobem, jímž zařizuje svou přítomnost v Sýrii, Iráku a i v sunnitském Jordánsku.

To pro Washington znamená katastrofický obrat událostí, když byl teď v podstatě vykopán z hřiště, o jehož kontrolu US už celá desetiletí usilovaly.

A teď, v tom, co by se docela dobře mohla popsat jako poslední políček na tomto seznamu, přibyla irácká zelená pro ruské nálety jen dny poté, co premiér Haider al-Abadi slíbil generálu Josephu Dunfordovi, že Bagdád nebude od Moskvy požadovat přímou vojenskou intervenci, tak i Afghánistán Kreml požádal o pomoc. Zde je více od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Afghánistán trýzněný zhoršující se bezpečností sahá po starém spojenci a patronu – Rusku – zrovna, když se Kreml snaží znovu prosadit své postavení těžké váhy na světové scéně.

President Ashraf Ghani požádal Moskvu o dělostřelectvo, malé zbraně a bitevní vrtulníky Mi-35 pro těžce se protloukající vojska své země, sdělili afghánští a ruští činitelé poté, co US a jejich spojenci z Afghánistánu stáhli většinu svých vojsk a omezili finanční pomoc.

Toto má přesah otvírající pro Kreml další trhlinu, kterou může využít k posílení potenciálu ke konfrontaci s Washingtonem. Vztahy Východ-Západ jsou už i tak napjaté kvůli záležitostem jako Ukrajina a středovýchodní politika.

„Rusko se této příležitosti chápe,“ řekl US činitel.

Nová ramenatá zahraniční politika Kremlu vyvolala naděje u afghánských politiků, že se Rusko do jejich země vrátí jako přátelský spojenec, když se stahuje Západ, který tento rok snížil stav US vojsk na asi 10 000 z vrcholných asi 100 000 v období 2010-11.

Poslední vojska Rudé armády se z Afghánistánu stáhla v roce 1989. Tato válka byla národním traumatem na obou stranách a skončila pro Moskvu porážkou a nakonec kolapsem afghánské komunistické vlády.

Kvůli této historii by bylo udat u ruské veřejnosti přímou intervenci v Afghánistánu velice těžké.

Ruský velvyslanec v Afghánistánu Alexander Mantickij řekl, že jeho vláda zvažuje afghánskou žádost o vojenskou pomoc, o níž řekl, že se letos po stažení většiny US a spojeneckých sil ze Severoatlantické smluvní organizace zvýšila.

„My určitou pomoc poskytneme, to ale neznamená, že na Afghánské půdě budou nějací vojáci z Ruské federace,“ řekl. „Proč bychom měli nést břemeno problému, který Američané a země NATO nevyřešili?“[/quote]

No, to je dobrá otázka, ale člověk by si ji měl položit i tváří v tvář Sýrii, a pak by (Putinova) odpověď mohla být takováto: „Protože budeme-li jednat rozhodně k tomu, abychom dosahovali toho, na co se US a NATO zjevně nezmůžou, tak Rusko dosáhne projekce své vojenské moci do zbytku světa a Kreml dosáhne vytlačení Bílého domu jako středovýchodního supervelmocenského loutkáře v době, kdy jsou vztahy mezi Moskvou a Západem nejhorší od Studené války.“ Zpět k WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Afghánský první vicepresident Abdul Rashid Dostun byl v popředí úsilí spojit se přímo s Ruskem.

P an Dostum, etnický Uzbek, který vyrostl na významného vojenského velitele v afghánské prosovětské vládě, se tento měsíc v Moskvě sešel s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu a s dalšími obrannými činiteli, aby tu možnou pomoc prodiskutovali.

„Generál Dostum chtěl, aby Rusko věnovalo pozornost situaci v Afghánistánu,“ řekl jeho mluvčí Sultan Faizy, který popsal ruskou reakci na tuto žádost jako pozitivní.[/quote]

Tak to zase vidíme, vliv US vadne tváří v tvář tomu, co je buď předmětem strategické chyby, nebo vlažného přístupu Pentagonu, když přijde na boj s extremismem (samozřejmě, že ani vrhání bomb na nemocnice moc vztahům nepomůže).

Země v regionu bedlivě sledují, co se děje v Sýrii, a ptají se, zda by nebylo prostě lepší, aby se jim do toho vložili Rusové, než trávit dalších deset let v pochybnostech nad tím, co to vlastně US opravdu dělají, a zda jejich konečné motivy náhodou nevedou Pentagon k přijímání strategií, které nemusí nezbytně být v nejlepším zájmu hostitelské země.

Teď je tu jasná otázka, zda Rusko bude plnit dodávky zbraní afghánské vládě nebo zda, nebude dalším krokem po Iráku vyhubení povstalců i v Afghánistánu. Nezapomínejte, že Írán Taliban nesnáší a nejenže Soleimani po 11.9 pomáhal US lokalizovat povstalecké cíle v Afghánistánu, ale ve skutečnosti strávil roky bojem s touto skupinou v 90. letech.

Netřeba říkat, že jestli Rusové a Íránci skončí v Afghánistánu, tak budou sázky ještě vyšší, než jsou v Sýrii, protože na rozdíl od Sýrie, je tam značný kontingent US pozemního vojska operujícího v Kandaháru a jinde.

Uzavřeme to následující dost zlověstnou citací Ramzana Kadyrova, pro-kremelského vůdce ruské Čečenské republiky:

„Kábul potřebuje ruskou podporu zrovna tak jako Sýrie.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]