Je jasné, že hlavní světové mocnosti bedlivě sledují aktivity Ruských aero-kosmických obranných sil (VKO) v Sýrii. Jednou z těch hlavním mocností je Čína. Po čínských diplomatických aktivitách a mediálních reportážích o tomto tématu můžeme dospět k závěru, že Čína si všimla, že US vedená koalice proti ISIS nedosáhla žádného podstatného výsledku a že většina proti-Assadovských sil se už sloučila převážně s ISIS nebo s al Nusra. Čína tudíž poskytuje úmyslnou diplomatickou podporu ruským vojenským aktivitám v tomto regionu a hluboce je analyzuje. Čínští experti a média dospěli k některým podstatným závěrům:


Zaprvé ruská letecká skupina na letišti Hmeymim obsahuje jak staré, tak nové typy letadel a vrtulníků. Jejich skutečný počet a dosah nedovoluje provádění úspěšných operací proti teroristům až v Iráku.

I modernizované sovětské zbraně a vojenská technika mohou být velice účinné v současných vojenských konfliktech. Navíc ruský kosmický systém satelitní navigace GLONAS ukázal svou účinnost při navádění válečných letounů na cíle.

Zatřetí si Rusko udržuje převahu v některých typech letecké techniky. Např. univerzální bojový letoun Suchoj SU-30M s měnitelným vektorem tahu je specializovanou verzí variant Su-30MKI a MKM pro Ruské ozbrojené síly vyráběnou Irkut Corporation. A opravdu bitevníky SU-30M Rusku v Sýrii zajišťují převahu ve vzduchu.

Začtvrté ISIS, al Nusra a další teroristické skupiny nasbíraly vysoký počet sovětských, US a čínských přenosných protileteckých systémů. To by, pokud by ignorovaly bezpečnostní pravidla, představovalo pro ruské válečné letouny hrozbu.

Zapáté Rusko údajně v nejbližší budoucnosti pošle asi 36 lehkých bitevníků Jakovlev Jak-130. To ruským letcům poskytne další zkušenost a umožní to zlepšit taktiku využití bojových letounů proti pozemním cílům.

Peking zvažuje možnost zúčastnit se Ruskem vedené koalice proti ISIS. Čína by mohla vyslat útočnou skupinu letadlové lodi včetně letadlové lodi Liaoning, dva torpédoborce „Typ 052D“ asi čtyři doprovodná plavidla „Typ 054“, dvě ponorky „Typu 39“ a nějaké servisní lodi. Čína má rovněž všechny šance na dosažení dohody s Libanonem o využití jeho vzdušného prostoru nebo dokonce na přístup na íránská letiště.

Problém je v tom, že Liaoning má jen jednu naloděnou eskadronu Šenjang J-15 a dvě eskadrony Z-18 na vrtulníkových lodích. To nestačí pro podmínky plné bojové připravenosti. Liaoning potřebuje ještě jednu naloděnou eskadronu bitevníků a eskadronu letounů dálkové radarové detekce a jednotku vrtulníků pro vyhledávání a záchranu pilotů.

Plnocenná pozemní invaze Syrských sil s podporou Ruského letectva a íránských vojenských poradců zatlačí militanty ISIS ve směru k Iráku. To povede ke skutečnému ohrožení operací čerpání ropy v Iráku, kterých se aktivně účastní čínské společnosti.

Čína se tudíž aktivně připravuje na účast v ruské anti-ISIS operaci přinejmenším na území Iráku. Konkrétní rozhodnutí bude záviset na skutečném úspěchu pozemní operace v Sýrii a na iráckém rozhodnutí požádat o čínskou vojenskou pomoc.