Minulý týden jsme o příští fázi Syrské občanské války řekli: „V případě, kdyby nebylo dostatečně jasné, co se má stát, krátce poté, co Ruské letectvo stráví pár dnů oslabováním pozic protirežimní opozice v poli, tak nám dovolte to formulovat: s úprkem opozice díky dnům leteckého bombardování vyšle Írán čistící četu Hizballáhu, šíitských milicí a Quds, která osobně zajistí, aby byl kdokoliv, kdo po úderech Su-34 ještě zbyl, hbitě odstraněn zblízka. Tím jsme se uchýlili k vysvětlení, že Rusové poskytují letecké krytí pro to, co je vlastně íránskou pozemní invazí na podporu Assadova režimu.


Kdyby Teherán tuto zemi ztratil ve prospěch Západu, tak by to pro něj byl určitě špatný obrat událostí, Sýrii totiž potřebuje, aby udržel regionální rovnováhu sil a udržel si zásobovací trasy pro Hizballáh do Libanonu.

Samozřejmě, že Íránci jsou v Sýrii v poli už roky, ale jak už jsme při četných příležitostech vysvětlovali, Teherán se potřeboval držet poněkud opatrně v pozadí, aby ho nebylo moc kvůli jaderným vyjednáváním vidět. Teď, když byla ta jednání převážně uzavřena, a co je důležitější, když má teď Írán ruské velmocenské schvalující razítko, tak se všechno předstírání, že to v podstatě není pozemní vpád, už opouští. Na podporu tohoto tu máme Reuters s posledním:

[quote align="center" color="#999999"]

Syrská armáda a spojenecké síly podporované ruskými válečnými letouny v pondělí dosáhla dalších úspěchů ve svém ofenzivním tlaku proti povstalcům ve skoro nejzuřivějších srážkách týdne, uvedl pozorovatel.

Ruské tryskáče provedly nejméně 30 náletů na město Kafr Nabuda v provincii Hama v západní Sýrii a tuto oblast zasáhly i stovky granátů, když ho Syrská armáda s bojovníky Hizballáhu zčásti zabrala, řekli syrští Pozorovatelé lidských práv.

Síly loajální k presidentu Bashar al-Assadovi v posledních několika dnech díky ruské intervenci znovu zabraly území blízké pobřežnímu srdci vládního zázemí na západě, čímž zvrátily úspěchy rebelů dosažené počátkem roku.

Provládní síly včetně libanonské skupiny Hizballáh v pondělí zabraly jižní část Kafr Nabuda, řekl pozorovatel Rami Abdulrahman.

V bojích, dělostřelbou a nálety byly zabity a zraněny tucty povstalců, řekl.

„Toto jsou nejnásilnější bitvy na severním venkově Hama od zahájení spojených operací Ruského letectva a Syrského pozemního vojska před několika dny,“ řekl.

Rovněž v Libanonu sídlící televizní stanice al-Maydeen referovala o zabrání jižní části Kafr Nabuda. Zabrání Kafr Nabuda přivede vládní síly blíže k pozicím zaujímaným povstalci podél hlavní dálce propojující hlavní syrská velkoměsta.

„Toto město je velice důležité a strategické,“ řekl Abdulrahman. [/quote]

A více od BBC:

[quote align="center" color="#999999"]

Syrské síly podporované militanty Hizballáhu z Libanonu údajně po těžkých ruských náletech dosáhly proti rebelům významných úspěchů.

Zisky vlády jsou hlášeny z provincií Idlib, Hama a Latakia. Rusko říká, že jeho letouny provedly za posledních 24 hodin nad Sýrií více než 60 misí a že hlavním cílem byla skupina Islamistický stát.

Ale ruské nálety měly zjevně těžký dopad i na rebely, ať už bojující s vládou nebo s IS. Hlavní bitevní fronta je teď blízko klíčové dálnice propojující metropoli Damašek s dalšími významnými městy včetně Aleppa a věří se, že síly presidenta Bashara al-Assada se snaží rebely odříznout v Idlibu.

Idlib před ruskou intervencí skoro připadl ke koalici rebelů, která vážně ohrožovala pana Assada a jeho zázemí stejně jako bojovníky IS, hlásí BBC redaktor pro arabské záležitosti Sebastian Usher.

Vládní síly se v podstatě pokouší vybojovat si zpět oblasti, které počátkem tohoto roku severně od velkoměst Hama ztratily a severní hory provincie Latakia u pobřeží.

Rebelové tam pronikli, když sjednotili své řady a dostalo se jim větší součinnosti s podporou jejich sponzorů z vnějšku, tj. od Turecka, Saúdské Arábie a Kataru.

To představovalo skutečnou hrozbu zázemí režimu Bashara al-Assada a téměř určitě to spustilo ruskou intervenci i vystupňovanou roli Íránu. [/quote]

A opět je to Rusko na obloze a Hizballáh na zemi, a jak všichni dobře vědí, Hizballáh to je prostě Írán.

Mezi tím zvyk Teheránu oficiálně popírat svou přítomnost v poli utrpěl dost nepohodlným faktem, že v Sýrii pořád umírají íránští vojáci. V pátek ohlásila Reuters, že byl zabit Hossein Hamedani, íránský generál a blízký přítel velitele Quds Qassema Soleimaniho, když „radil“ syrským vojákům u Aleppa:

[quote align="center" color="#999999"]

Íránský generál Revolučních gard byl zabit u Aleppa, když radil Syrské armádě v bitvě proti bojovníkům Islamistického státu, uvedly tyto gardy v pátečním prohlášení.

Gardy sdělily, že generál Hossein Hamedani byl zabit ve čtvrtek v noci a že hrál „důležitou roli při posilování fronty Islámského odporu proti teroristům.“

Írán je hlavní regionální spojenec syrského presidenta Bashara al-Assada a poskytoval mu během čtyřleté Syrské občanské války vojenskou a ekonomickou podporu.

Veterán z Íránsko-irácké války z let 1980-88 Hamedani se v roce 2005 stal zástupcem nejvyššího velitele těchto elitních sil.[/quote]

Co nám vše výše uvedené naznačuje, je to, že vlna se zcela jasně obrátila, a ač se do domů bezpochyby vrátí v pytlích na mrtvoly více Íránců, než bude všechno dokonáno, tak je teď už jen otázkou času, kdy se USA a jejich „koaliční“ partneři budou muset rozhodnout, zda snesou Assada zpět u moci, nebo jinak budou muset spočinout nohou v poli, aby vzdorovali této ofenzivě, protože těm „bojovníkům za svobodu“ se náhle už tak dobře nevede.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]