S tím, jak se propagandistická „válka“ mezi Východem a Západem zintenzivňuje před tím, co by se nakonec mohlo zvrhnout do skutečné války na obloze nad Sýrií, je svět uchvácen rozsahem ruské týden staré vojenské kampaně na podporu Asadova režimu. Díky tomu, že si Západ jako svou anti-Asadovskou zbraň vybral islamistické militanty, uchýlil se Putin k předvádění svého úsilí jako „války s terorismem“, což znamená, že Kreml má v podstatě licenci ta vychloubačná a ujišťující hezky natočená videa od ISIS s řezáním hlav už nahradit profesionálně natočenými videi ruských válečných lodí pálících křižující střely na teroristické cíle.


Krátce, Moskva jede jak pila jak vojensky (což samozřejmě není tak těžké, když jste velmoc ve hře proti hrstce joint-venture milicí), tak v dosaženém vnímání, což jim umožňuje nadále zesilovat tlak na protirežimní síly, jelikož to vypadá, že k zármutku jak Pentagonu, tak Washingtonu a jeho středovýchodních spojenců, ten globální aplaus jen poroste s každým zvýšením eskalace, a jak jsme tento týden už řekli, tak „velice pravděpodobným následujícím během událostí bude to, že Pentagon, i přes ruské popírání, zneužije gambitu s ruskou pozemní kampaní, ať už je věrohodná nebo ne, aby od Kongresu získal povolení vyslat zpočátku ‚malé‘, a pak větší US pozemní vojsko do Sýrie, aby můžete hádat, ‚bojovalo s ISIS‘, ale ve skutečnosti, aby udělalo vše k zabránění ruským vojskům v převzetí strategických pozic.“

Ve čtvrtek jsme dostali poslední sadu titulků ze Sýrie počínající tvrzením NATO, že Rusko má připravený pozemní batalion podporovaný tanky. Zde je to od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

K ruskému vojenskému posilování v Sýrii patří i „značný nárůst“ přítomnosti námořnictva, raket dalekého dosahu a batalion pozemních vojsk podporovaný nejmodernějšími tanky Moskvy, řekl ve středu US vyslanec při NATO.

US vyslanec při NATO Douglas Lute promlouvající při zahájení schůze ministrů obrany NATO, jemuž dominovala Syrská občanská válka, řekl, že Moskvě se během uplynulého týdne podařilo „dost působivé“ vojenské nasazení na její syrské námořní základně v Tartu a na její armádní základně v Latakii.

„Ve východním Středomoří značně roste přítomnost ruského námořnictva, teď už více než 10 lodí, což je poněkud neobvyklé,“ řekl při tiskovém briefingu.

„Nedávné ruské posilování během asi tak posledního týdne obnáší skupinu o síle batalionu… Je tam dělostřelectvo, dalekonosné raketové kapacity, kapacity protivzdušné obrany,“ řekl Lute.

Batalion je typicky kolem 1 000 vojáků.

Západní činitelé říkají, že ze strategického hlediska vypadá nová ruská kampaň náletů v Sýrii, že je konstruovaná jako pomoc se zvrácením zisků dosažených rebely čím dál více ohrožujícími syrského presidenta Bashara al-Asada, kvůli ochraně ruských vojenských aktiv v této zemi včetně jejich jediného středomořského přístavu a k opětovnému vybojování místa pro Moskvu jako velkého mezinárodního hráče mocenských her se Spojenými státy.

„Síly, které už byly nasazeny, jsou opravdu dost působivé tou rychlostí nasazení během asi týdne,“ řekl Lute. „Jsou tam všechny druhy zbraní, kombinovaných zbraní, útočné letouny, jsou tam útočné vrtulníky a dělostřelectvo i raketová artilerie.“ [/quote]

A to znamená, že NATO potřebuje ukázat, že i ono je ochotné přes Turecko vyslat vojsko, když Ankara bude jednoduše svolná se vším, co Západ chce potud, pokud bude Washington zavírat oči nad Erdoganovou „válkou“ proti PKK, která je doma daleko významnější než nějaký konflikt s ISIS nebo s Ruskem, protože Erdogan v podstatě bojuje o možnost zajistit si „právo“ změnit ústavu země a tímto si konsolidovat moc. Zde je to opět od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

NATO uvedlo, že je po porušení tureckého vzdušného prostoru ruskými tryskáči bombardujícími Sýrii připraveno vyslat do Turecka vojska na obranu svého spojence a Británie Moskvu pokárala, že tuto občanskou válku, v níž už bylo zabito 250 000 lidí, ještě eskaluje.

Činitelé US vedené aliance jsou stále deprimovaní z ruských víkendových průniků do tureckého vzdušného prostoru u severní Sýrie a ministři obrany NATO se schází v Bruselu, kdy agendě bude nejspíš dominovat Syrská krize.

„NATO je připraveno a schopno bránit všechny spojence včetně Turecka před jakýmikoliv hrozbami,“ řekl reportérům generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při příjezdu na tuto schůzi.

„NATO už reagovalo zvýšením své kapacity, své schopnosti a své připravenosti na vyslání sil i na jih, i do Turecka,“ řekl s poznámkou, že ruské útoky letadly a střelami s plochou drahou letu jsou „důvodem k obavám“.

Jelikož poprvé od Druhé světové války ruské a US letouny létají na bojové mise nad tou samou zemí, touží NATO vyhnout se jakékoliv eskalaci Syrského konfliktu, který neočekávaně odvrátil pozornost aliance od Ukrajiny trvající od loňské ruské anexe Krymu.

Průniky dvou ruských tryskáčů do tureckého vzdušného prostoru v sobotu a v neděli přivedly syrský konflikt přímo na hranice NATO a testují schopnost aliance odstrašit nově asertivní Rusko od vyhledávání přímých konfrontací.[/quote]

To samozřejmě není nic než pokus o vytvoření záminky, aby se to Rusku mohlo kazit. Ruské válečné letouny údajně přeletěly do tureckého vzdušného prostoru, když zjevně neměly v úmyslu bombardovat Ankaru, takže jediným důvodem, proč se Západ nadále na tuto událost soustřeďuje, je vybudovat povídačku k ospravedlnění vyslání vojsk přes Turecko. Mezi tím Íránem sponzorované pozemní úklidové čety zjevně rychle postupují vpřed:

[quote align="center" color="#999999"]

Syrská vojska a spojenecké milice podporované ruskými nálety a křižujícími střelami pálenými z válečných lodí zaútočily ve čtvrtek na síly rebelů, jelikož vláda rozšířila velkou ofenzivu za znovuzískání území na západě země.

Letošní postupy rebelů v západní Sýrii ohrožovaly pobřežní region životně důležitý pro kontrolu presidenta Bashara al-Asada nad touto oblastí a podnítily minulý týden ruskou intervenci na jeho straně.

Ruské ministerstvo obrany v dalším předvádění síly řeklo, že střely vypálené z jeho lodí v Kaspickém moři zasáhly továrny na zbraně, úložiště zbraní, velitelská stanoviště a výcvikové tábory podporující síly Islamistického státu.

Pozemní síly loajální k vládě zaútočily na povstalce v oblasti Plání Ghab v západní Sýrii těžkou palbou raket země-země spolu s ruskými válečnými letouny bombardujícími je svrchu uvádí v Británii sídlící Syrští pozorovatelé lidských práv a tam bojující rebelové.

Ti řekli, že rebelové v provincii Hama v západní Sýrii sestřelili helikoptéru. Není jasné, zda byla syrská nebo ruská. Sýrie uvedla, že probíhá rozsáhlá vojenská operace.[/quote]

Ano, „pozemní síly loajální k vládě,“ čili když z toho oloupeme fasádu, „šiítské pozemní síly loajální k Teheránu,“ které, jakmile bude kampaň v Sýrii hotová, přejdou rovnou do Iráku a budou pokračovat s boji proti sunnitským extremistům, akorát, že teď nejen s podporou IRGC, ale i Ruské armády a s tímto na paměti to uzavřeme následujícím od AFP:

[quote align="center" color="#999999"]

Surový vpád ruského presidenta Vladimira Putina do Syrského konfliktu zafungoval jako zázrak pro jeho popularitu v sousedním Iráku, kde někteří očekávají „Hadži Putina“ jako svého spasitele.

Malíř Mohammed Karim Nihaya sedící u svého stojanu v ateliéru v centru Bagdádu se dotýká Putinova portrétu, který zkopíroval z Internetu.

„Čekal jsem na Rusko, až se zapojí do boje proti Daesh,“ řekl, když tím myslel skupinu Islamistický stát, která loni vyhlásila „kalifát“ rozkládající se v Iráku a v Sýrii.

„Ti dosahují výsledky. Spojené státy a jejich spojenci a další bombardují už roky, aniž by čehokoliv dosáhli,“ říká brýlatý umělec.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]