Známý japonský politik a bývalý poslanec parlamentu Muneo Suzuki vyzval k „velké transakci“ s Moskvou: výměnou za Kurilské ostrovy má Tokio podle jeho názoru uznat Krym za součást Ruska a zrušit sankce proti němu. Ruští experti pochybují o tom, že USA Japonsku dovolí, aby o podobné „výměně“ uvažovalo. Problém Kurilských ostrovů je vyřešitelný, píše Suzuki v článku pro Sankei Šimbun. Podle jeho slov, aby si ostrovy vrátilo, musí Japonsko přestat s podporou Západu v otázce Ukrajiny a udělat Moskvě ústupky.


„Japonsko musí říci, že nebude zesilovat protiruské sankce, protože bylo dosaženo dohody o zastavení palby. V průběhu summitu G7 v červnu mělo Japonsko navrhnout zrušení sankcí", zdůraznil politik.

Suzuki je toho názoru, že proces návratu ostrovů má být postupný, a že „budeme-li žádat o návrat všech čtyř ostrovů najednou, nic z toho nebude". Podle jeho názoru je nejpravděpodobnější variantou návrat dvou ostrovů, a příslušnost dalších dvou bude třeba s Moskvou projednávat zvlášť.

Japonsko musí být přitom připraveno ustupovat a brát ohled na ruské zájmy, píše Suzuki. „Budeme-li jen trvat na svém a nebrat ohled na mínění ruské strany, nic z toho nebude", podotýká.

Projednávat scénář podobné výměny je nesmyslné, soudí politolog a profesor Oleg Matvejčev.

„Podobná jednání nikdo nezahájí. Především Amerika to Japoncům nedovolí. Žádné sankce nezruší a budou trpět obrovské škody", řekl Matvejčev v interview pro ruské noviny VZGLJAD.

Expert připomenul, že v 90. letech chtělo Rusko všemožně urovnat vztahy s Japonskem. „Právě Američané Japoncům nedovolili, aby s námi spolupracovali. Americká média nastolila a vyostřila téma ostrovů, zařadila je na pořad dne, i když bylo toto téma v 70. a 80. letech skoro zapomenuté. V 90. letech je ale znovu nastolili a vytýčila jako nezbytnou a tvrdou podmínku. Znemožnila tedy kompromis a zavedla situaci do slepé uličky", říká expert.

Podle jeho slov něco podobného se pokoušejí nyní USA udělat se Západní Evropou.

Politolog Alexandr Lukin, který žije v Japonsku, podotýká, že Rusko je na kompromis skutečně připraveno, protože jeho oficiální pozice je pokračovat v jednáních na základě deklarace z r. 1956.

„Japonsko však není připraveno na kompromis — například, rozdělit si ostrovy, jak tomu bylo s Čínou — z vnitropolitických důvodů", soudí Lukin.

Připomenul rovněž, že pozice Tokia spočívá výhradně v tom, že Rusko musí uznat japonskou svrchovanost nade všemi ostrovy.

Zdroj: sputniknews.com