Dva výbuchy otřásly ve středu večer severovýchodním čínským městem Tianjin. Asi 500 lidí bylo zraněných a 44 je mrtvých, uvádí poslední zpráva z tiskové agentury Xinhua. Podle čínské státní televize bylo potvrzeno celkem devět mrtvých hasičů. Není jasné, zda je tento počet zahrnut do celkového počtu mrtvých. Úřady podle Beijing News ohlásily ztrátu kontaktu s dalšími 36 hasiči. Ve městě, kde se nachází nejvýkonnější počítač – Tianjin je high-tech průmyslový park s národním Supercomputing Centrem s nejvýkonnějším superpočítačem na světě, „Tianhe-1″.


Třicet dva lidí zůstává podle čínského státního vysílače CCTV v kritickém stavu. Stovky dalších byly převezeny do nemocnic. Mnoho z těchto v nemocnicích ošetřovaných zranění je od rozbitého skla nebo kamenů. Říká tiskové agentuře Xinhua Lu Yun, šéf blízké nemocnice Taida.

Národní úřad pro zemětřesení uvedl, že před půlnocí došlo ke dvěma velkým explozím o ekvivalentu 3 tun TNT a tou druhou s ekvivalentem 21 tun.

 

 

 

Hasiči přerušili na místě své snahy s odkazem na otázky nad obsahem skladů a vlastnostmi „nebezpečného zboží“, které mohou obsahovat, uvedla ve čtvrtek v prohlášení místní správa.

Ministerstvo veřejné bezpečnosti vyslalo po zprávách o požáru na místo 12 týmů. Pak po zvuku výbuchů vyslalo ještě dalších devět týmů a 35 požárních jednotek.

K výbuchu došlo při přepravě výbušnin v klíčové průmyslové zóně v Nové oblasti Binhaj asi v 11:30 večer místního času (3:30 odpoledne GMT) uvedl státní vysílač Čínské ústřední televize.

Původní výbuch spustil podezřelý výbuch benzínu v připojeném zásobníku. Obrázky zveřejněné státními médii ukazovaly evakuované lidi utíkající ulicemi.