USA čeká rozsáhlá ekonomická krize, jestliže země odmítnou dolar při uskutečňování mezinárodních operací, předpokládá americký politik Ron Paul. Spojené státy se setkávají s týmiž problémy jako Řecko — mimořádné výdaje na sociální zabezpečení a státní příspěvky, píše Ron Paul, připomínaje také ještě jeden problém USA — velké vojenské výdaje. Pouze malá část vojenského rozpočtu USA je utrácena za obranu obyvatelstva před válečnými hrozbami, protože miliardy dolarů jdou na mocenskou zahraniční politiku, kvůli které jsou Američané méně zajištěnými, poznamenává analytik.


„Řecká krize nám ukazuje perspektivu toho, co nás čeká, jestliže nepřerušíme příliš velké výdaje prostředků na vedení válek a neobnovíme pevný finanční systém", píše Ron Paul.

Podle názoru analytika právě status dolaru jako světové rezervní valuty se stal příčinou, proč se Spojené státy mohly dostat do takového mínusu a přitom se vyhnuly velké ekonomické krizi. Ovšem americká měna nemusí udržet svůj dosavadní obvyklý status.

„Rusko a Čína už přestávají používat dolar v mezinárodních operacích. Je pouze otázkou času, kdy většina zemí hodí rukavici statusu dolaru jako rezervní valuty. A až se to stane, katastrofa „v řeckém stylu" může být nevyhnutelná", říká analytik.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com