V pátek Vladimir Putin přiznal, že rozsah ruského vojenského zapojení do Sýrie je „dost značný.“ Putin v repríze oficiální kremelské linie ohledně zapojení na Ukrajině nepřiznal, že jeho vojáci jsou už v poli, aby sehráli svou roli přímo v bojích. Ve svém komentáři však ruský president naznačil, že logistická a technická pomoc Moskvy jde za hranice čistě „politické“ záštity Kremlu, kterou Asadovi poskytovali přes veto Moskvy v Radě bezpečnosti.


Rovněž naznačil, že Rusko není připraveno přijmout Sýrii jako stát kontrolovaný loutkovou vládou, což by se nejspíš líbilo Washingtonu a Rijádu.

Samozřejmě, že oficiální důvod Moskvy pro přítomnost v Sýrii je ten samý jako důvod Washingtonu: obojí přeci údajně bojují s ISIS.

Co se týče těch, co pořád ještě nechápou, čím se ISIS stalo, tj. jak jsme to už dříve uváděli, „něčím na způsob ke všemu použitelné výmluvy k legitimizaci čehokoliv, co si kdo zamane,“ tak pro ty může být situace v Sýrii nesmírně matoucí. Např. nejméně jeden mainstreamový mediální kanál měl v sobotu dost velké těžkosti s pokusy pochopit, proč vypadají US tak znepokojené ruskou přítomností v Sýrii, když přeci oběma stranám jde o tu samou věc – a tou je porážka terorismu. Důvod je v tom, že oběma stranám ve skutečnosti nejde o tu samou věc, přičemž nikoho z nich zas tak moc nezajímá, co ta ISIS dělá, nebo nedělá, pokud osud ISIS nehraje nějakou roli v určování osudu Sýrie po občanské válce, ve které pořád ještě vládne Asad. Krátce, ISIS svou roli už sehrála. Asadův režim je destabilizovaný a Damašek by se skoro mohl zabrat. Teď už je to všechno o tom, jestli koalice sestávající z US, Turecka, Saúdské Arábie, Jordánska a Kataru skončí v přímém vojenském konfliktu s Ruskem a s Asadovým režimem. To by byla „hlavní událost“ geopolitiky.

A tomu výše uvedenému dodává na důrazu poplach, jaký vystupňovaná ruská přítomnost v Sýrii vyvolal ve Washingtonu. Zdaleka to nevítají, uprostřed nejhorších vztahů, co byly mezi US a Ruskem od Studené války, tyto dvě velmoci ale byly na stejné straně při boji proti terorismu, Washington má tedy spíše strach, že Kreml je ochoten se uchýlit k otevřené vojenské podpoře k pozdvižení Asadových prořídlých sil. Pro připomínku je tu to, co US tvrdí, že vědí (z LA Times):

[quote align="center" color="#999999"]

US zpravodajství zachytilo důkazy významné eskalace ruského vojenského zapojení do Syrské občanské války včetně satelitních snímků zjevně rozestavěné ruské základny pro rozvinutí vojsk a těžké techniky u přístavního města, které je baštou syrského presidenta Bashara Asada, říkají US činitelé.

Průzkumné snímky možného vojenského zařízení stavěného u mezinárodního letiště v provincii Latakia poskytují silné důkazy o prohlubujícím se zapojení vlády presidenta Vladimira Putina do čtyřleté Syrské války, tvrdí činitelé, kteří se dožadují anonymity, protože nemají oprávnění o této záležitosti diskutovat na veřejnosti.

Navíc Rusko požádalo nejméně jednu zemi sousedící se Sýrií o letové okno pro přesun válečných letadel přes její území do Sýrie, řekli tito činitelé. Tito činitelé tuto zemi nejmenovali, ale mezi Ruskem a Sýrií leží Turecko.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vedl v posledních týdnech diplomatickou ofenzivu ve snaze posbírat podporu pro plán na přinesení míru do Sýrie, v níž by svou roli hrál i Asad. Ale těmto rozhovorů se Saúdy a dalšími vůdci Středního východu se nepodařilo překonat oponenty.

Toto nové soustřeďování vojsk by mohlo odrážet ruské uznání skutečnosti, že se s těmito rozhovory nikam nedostanou, a Asad od nich potřebuje více pomoci.

„Je dost zjevné, že všechny ty ruské logistické přípravy dělají něco významného pro podporu Asada,“ řekl Christopher Harmer, vojenský analytik z Institutu pro studium války, tj. z nestranné politické skupiny ve Washingtonu.

„V tomto okamžiku je to už příliš velké, aby se s takovým závěrem dalo střelit vedle.“

„Je to příliš velké, aby se s tím dalo střelit vedle,“ kvůli čemuž předpokládáme, že John Kerry v sobotu skočil po telefonu Lavrovovi.  Ministerstvo zahraničí říká, že: „Ministr dal jasně na srozuměnou, že jsou-li tyto zprávy správné, tak by tyto akce mohly tento konflikt ještě více eskalovat, což by vedlo k větším ztrátám na nevinných životech, nárůstu přílivu uprchlíků a k riziku konfrontace s anti-ISIL koalicí operující v Sýrii.“[/quote]

Všimněte si, že pokud někdy ministerstvo zahraničí říká pravdu, tak je to teď, a je to všechno kvůli tomu, že John Kerry ví, že ruská podpora Asadovu režimu umožní pokračování v boji o kontrolu nad touto zemí. Je tomu tak, protože kdyby kdokoliv věřil, že Rusko bude opravdu bojovat proti ISIS, tak by si přeci myslel, by se příliv uprchlíků musel oslabit a muselo by to vést k menším civilním obětem, jelikož síly ISIS by byly rychle poraženy. Konec konců, odhlédneme-li o sovětské zkušenosti z Afghánistánu, tak by si člověk měl myslet, že ISIS nemůže být operačně schopná vést dlouhou pozemní války proti ruské armádě (i když je to ironické – vzhledem k sovětsko-afghánské válce – kdy Rusové uvízli ve vleklém konfliktu se CIA podporovanými skupinami džihádistů). Ale to, co by zvedlo příliv uprchlíků, vedlo by k ještě větším civilním obětem a k „další eskalaci konfliktu“ by bylo přeci to, kdyby Rusové prostě v Sýrii pomohli Asadovi bojovat až do hořkého konce. Jinými slovy ministerstvo zahraničí tiše přiznává, že to má s ISIS jen málo společného (více méně nic).

Zde je toho více od New York Times o tom, co Washington tvrdí, že zatím ví o zapojení Rusů:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko poslalo do Sýrie předsunutý vojenský tým a přijímá další kroky, ze kterých mají Spojené státy strach, že by mohly signalizovat, že president Vladimir Putin plánuje značně rozšířit svou podporu syrskému presidentovi Bashar al-Asadovi, řekli v pátek činitelé administrativy.

Ruské kroky včetně nedávného přesunu prefabrikovaných ubytovacích jednotek pro stovky lidí na syrské letiště a dodávky mobilních stanic pro řízení létání tamtéž jsou dalším komplikujícím faktorem pro opakované úsilí ministra zahraničí Johna Kerryho přimět pana Putina k podpoře diplomatického řešení toho krvavého konfliktu v Sýrii.

Rusové rovněž podali žádosti sousedním zemím o přelety vojenských letadel během září.

Američtí činitelé uznávají, že jim nejsou jasné ruské záměry, ale někteří říkají, že dočasné ubytování naznačuje, že by Rusové mohli na letiště poblíž domova předků Asadovy rodiny vyslat až 1 000 poradců nebo dalšího vojenského personálu. Toto letiště slouží hlavnímu syrskému přístavnímu městu Latakia.

Američtí zpravodajští analytici se rovněž poohlíží po lodních nákladech v Rusku, aby určili, co by mohlo směřovat do Sýrie, a jeden činitel spekuloval, že ruské nasazení by mohlo nakonec vyrůst na 2 000 až 3 000 lidí.

„Dochází k určitým znepokojivým krokům – k logistickým přípravám na takové věci.“[/quote]

Ano, k „přípravám na takovéto věci“ – geopolitickou otázkou za milion dolarů je: na co se přesně připravují?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com