Ano, řecké banky by mohly být nesolventní – což jasné už od prvního vykoupení v roku 2010 – ale alespoň nad nimi měl kontrolu řecký stát: takovou, že mohl dát mandát k fúzím, rekapitalizaci, injekcím likvidity a i výkupu střadateli (přičemž asi nejtvrdší lekce pro obyčejné Řeky v důsledku poslední krize je to, že vklady nejsou „peníze v bance“, nýbrž jen závazek nesolventní finanční organizace). Ale počínaje středou už tomu tak nebude.


Protože zatímco řecké banky budou pokračovat se svou kapitálovou kontrolou ještě měsíce a výběry budou na měsíce omezeny na 60 € či méně (ECB si je totiž dobře vědoma, že jakékoliv navýšení ELA povede k rychlému nárůstu odlivu vkladů, dokud se nedosáhne nového stropu ELA, atd. až do nekonečna), tak ve středu dochází k jedné klíčové změně, když Tsiprasova vláda, jejíž koalice už nemá v parlamentu většinu a bude muset spoléhat na hlasy opozice, až se bude hlasovat o pokořující „předběžné dohodě“ s Řeckem, aby se přes ní odblokovala jednání o slíbeném výkupu z dluhů 86 miliardami € (které budou téměř výlučně použity na splácení Trojce), k tomu navíc ještě předá klíče od řeckých bank do ECB.

Zde je Reuters s tímto málo známým faktem:

[quote align="center" color="#999999"]

Jednou z předběžných podmínek uvalených na Řecko za dohodu je ta, že do zákona zavede evropská pravidla, která převedou z Atén povinnosti identifikace a uzavírání nebo zrušení nemocných bank na ECB a Brusel.

To by následně mohlo vést k otřesům v tomto sektoru, kdy bychom mohli spatřit zavření některých bank s tím, že ztráty se vnutí jejich věřitelům a dost možná ještě více velkým střadatelům. Za těchto okolností, s tím Atény nebudou moci nic moc dělat, aby tomu zabránily.

To by následně mohlo vést k otřesům v tomto sektoru, takže bychom mohli spatřit zavírání některých bank s tím, že jeden evropský činitel řekl Reuters, že počet velkých bank v zemi by se mohl redukovat ze čtyř – National Bank, Piraeus, Eurobank a Alpha – jen na dvě. [/quote]

Pamatujte, že primární pákou, co měla ECB na řeckou vládu byla narážka, že jedině když bude Řecko souhlasit s podmínkami, tak může být Evropská centrální banka tak laskavá, aby uvolnila omezení na ELA a případně zvedla i strop pro ELA, aby umožnila útlum kapitálových kontrol a dovolila Řekům přístup k jejich úsporám.

K tomu ale nedojde.

Bohužel v okamžiku, kdy řecká vláda odhlasuje „dohodu“ požadovanou Dokumentem summitu SN 4070/15, tak se řecká vláda nejenže vzdá suverenity nad vybranými řeckými aktivy za 50 miliard € ve prospěch nějakého svěřeneckého fondu kontrolovaného Belgií, který byl zkonstruován, aby řecká aktiva přeměnil na likviditu ke splácení Trojce, ale rovněž se vzdá i kontroly nad asi tak 120 miliardami národních €, co zbyly na osobních a korporátních vkladech v bankách, rovněž známých jako nezaručené závazky.

A jelikož jsou ty banky podkapitalizované nejméně 25 miliardami € a realisticky více než 60 miliardami €, tak když vezmeme v úvahu NPL, které je tak 50% při velice optimistickém odhadu v zemi, co je po 6 po sobě jdoucích let v depresi, tak bude první rozhodnutí ECB to, v němž si uvědomí smutný stav finančních záležitostí v Řecku, aby udělala přesně to, co by mohla udělat vláda, ale neměla na to kuráž, když nad nimi pořád měla kontrolu: obrat řecké střadatele o asi tak 50% vkladů.

Jinými slovy, Řecko se chystá předat klíče právě tomu, kdo je nutí ty klíče předat.

Bohužel pro Řecko, není absolutně nic, co s tím může vláda dělat, aby tomu zabránila, protože ve středu bude Řecká vláda hlasovat o předání své suverenity do Evropy, když za to na oplátku bohužel nedostane absolutně nic.

Jedinou otázkou, a to takovou, jakou jsme poprvé položili v dubnu, je, zda součástí této dohody bude i těch 112,5 tuny oficiálního řeckého zlata, a zda to bude předáno do Frankfurtu, Berlína nebo Bruselu. Vzpomeňte, co jsme psali v roce 2012:

[quote align="center" color="#999999"]

Paní Katseli, ekonomka, která bývala ve vládě George Papandreu ministryní práce, dokud z vlády v červnu neodešla při přeskupení kabinetu, byla rovněž rozčilená, že řečtí věřitelé budou mít podle podmínek nové dohody právo zabrat z Řecké banky zlaté rezervy.[/quote]

Jelikož toto vykoupení mělo zatím nejdrakoničtější podmínky, tak by nás zajímalo, jaký bude osud řeckého zlata?

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com