Když mi bylo 5 let a čekala jsem na let z Newfoundlandu do našeho rodného města v Britské Kolumbii, na cestu do letadla jsem si koupila krabičku růžových žvýkaček a lékořicových pásek. Nečekala jsem, že během 7hodinového letu si do pusy nacpu tolik bakteriemi milovaného cukru a prodělám svou první zubní infekci v životě, ve věku 5 let! A co hůř, následoval i můj první zubní kanálek! Zubní kanálek není příjemnou záležitostí pro dospělého člověka, natož pak pro dítě. Když mi bylo 22, měla jsem tou dobou už 3.


Nikdy jsem se nezajímala, proč je vlastně mám. Normálně věříte svému doktorovi a nezpochybňujete, co vám poradí. Navíc jediné, na co jsem se soustředila, byl fakt, že má bolest odezněla. S postupem času jsem se však o tuto problematiku začala zajímat a zjistila jsem, že aplikace zubního kanálku si žádá velké zvážení.

 

Když už i zubař změní názor

[quote align="center" color="#999999"]

„Ve své praxi jsem udělal mnoho kanálků. Všechno šlo hladce až do doby, kdy mi jeden pacient řekl, že slyšel, že kanálky mohou způsobovat další nemoci v těle.“ – Dr. Robert Kulazc, bývalý zubař z New Yorku [/quote]

Kulazc chtěl svého pacienta přesvědčit o opaku, ale k jemu vlastnímu překvapení přesvědčil sám sebe a uvědomil si, že neměl pravdu.

 

Co by pacienti měli před zákrokem vědět

Mnoho dentistů věří, že zubní kanálky dokáží 100% vyčistit a zbavit bakterií, ale podle Dr. Kulacze to není pravda:

[quote align="center" color="#999999"]

„Pokud je pacient informován, že kanálky zůstávají infikované i po aplikaci, může se rozhodnout, zda zákrok podstoupit. Osobně jsem dělal biopsie na téměř každý kanálek a ve 100% případů byly okolní kosti infikované.“ [/quote]

Materiál, který má kanálek zapečetit není zcela nepropustný, obzvláště pak, pokud je zub pórovitý. A i kdyby pečeť byla perfektní, nemůže zabránit té nejmenší molekule exotoxinu vytvořené uvnitř kanálku, aby putovala po okolí.

[quote align="center" color="#999999"]

„Neznamená to, že všechny zubní kanálky způsobují nemoci. Záleží na typu bakterie, toxinu a taky imunitě člověka. Ale je pravda, že 25/30 milionů kanálků, které se ročně udělají, není v dobrém stavu,“ říká Dr. Kulacz.

„Bakterie z kanálků se mohou dostat do krevního oběhu a zanítit cévy,“ pokračuje. [/quote]

 

Bakterie se umí vypořádat s imunitou

[quote align="center" color="#999999"]

„Další výzkumy ukázaly, že patogenické bakterie umí zničit bílé krvinky, které je mají odstranit, což může způsobit chronickou infekci. Bakterie může rovněž nabourat imunitní systém, a to napodobením vlastních bakterií, takže je bílé krvinky nerozpoznají, anebo samotnou likvidací bílých krvinek.“ [/quote]

Dr. Kulacz není vyloženě proti mainstreamové zubařině, jen upozorňuje na to, že by se zubním kanálkům měla věnovat větší pozornost.

[quote align="center" color="#999999"]

„Není to o tom, že bych říkal, že zubní kanálky jsou špatné a že je nemáme vůbec dělat. Je to o tom, že objektivně zhodnotíme dostupná fakta a najdeme balanc…“ [/quote]

 

To na vašem rozhodnutí záleží

Co se týče zubních zákroků, prevence hraje v jejich přecházení největší roli. Dbejte proto na správnou dietu a ústní hygienu.

Zdravá strava bohatá na vlákninu a bez zbytečných zpracovaných cukrů je vždy nejlepším způsobem, jak se vyhnout infekci.

Mimi to je doporučována i ozonová terapie, která ničí toxiny a zvyšuje imunitu. Stačí pár návštěv a vaše infekce se uzdraví úplně.

Pokud však zub odumře úplně, nic mu život nevrátí. Jestliže se rozhodnete pro vytržení zubu, můžete zvolit i alternativu k zubnímu kanálku, a to protézu. Tu si sice musíte vyndávat, ale zase ji můžete udržovat čistou.

Další možností je můstek, který patří k těm dražším zákrokům, avšak pohodlnějším.

Zubní implantát je pak tou nejdražší, zato nejlepší metodou. Dr. Kulacz pak doporučuje zirkonový, který neobsahuje kovy jako třeba titan.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: ce.com