Slovenské ministerstvo spravedlnosti vypracovalo dodatky k Trestnímu zákoníku, předpokládající trest odnětí svobody až na dobu do osmi let pro členy ozbrojených útvarů působících na území jiných států. Což je, jak se zdůrazňuje, „porušením mezinárodního práva“. Mají se samozřejmě na mysli dobrovolníci odjíždějící bojovat za neuznanou Doněckou lidovou a Luhanskou lidovou republiku na jihovýchod Ukrajiny.


Co si myslí na Donbasu o „novotách" ve slovenském zákonodárství a kolik konkrétně Slováků je připraveno na postihy ve své vlasti, jestliže zůstanou v řadách domobranců? V interview pro Sputnik Česká republika o tom hovořila vedoucí oddělení pro styky s veřejností ministerstva zahraničních věcí DLR, aktivistka z Petrohradu Maria Koleda:

„Podobné dodatky k Trestním zákoníkům nepřijímají jen na Slovensku, ale i v řadě jiných členských států Evropské unie. Jejich cílem je fakticky zardousit Doněckou lidovou republiku, maximálně zkomplikovat život lidem, kteří nás podporují. A jedou k nám dobrovolníci i z České republiky, z Polska, Srbska, Francie a desítek evropských zemí. A nejen bojují, ale zapojují se i do různých sfér činnosti na našich územích. Existuje ale i internacionální brigáda, jejíž součástí je útvar Slováků a Čechů, celkem přes dvacet lidí. Převážně jsou to civilisté, někteří prostě mají na Donbasu příbuzné. A nemohou lhostejně přihlížet k tomu, co se u nás děje, nemohou se smířit s tím, že umírají nevinní civilní občané, kteří jsou ostřelováni. Z pochopitelných důvodů nemohu uvést jejich jména, nemohu dokonce říct ani kdo, kde a jak bojuje, aby nebyli později tito dobrovolníci ve své vlasti nějak postiženi".

Sputnik: Na slovenském ministerstvu spravedlnosti odůvodnili dodatky k Trestnímu zákoníku zpřísňující odpovědnost za akce, jak tu stojí, ozbrojenců, přáním zabránit radikalizaci konfliktu.

„Členové internacionální brigády nejednají samostatně, jsou podřízeni jednotnému vojenskému velení. Přestože v čele útvaru stojí cizinec. Teď se žádných aktivních bojových akcí neúčastní, nacházejí se tak říkajíc v pasívním režimu, protože Doněcká lidová republika maximálně dodržuje minské dohody".

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com