Plán Evropské unie, jehož cílem je klást odpor „ruské propagandě“, obsahuje výzvu k „prosazování politiky EU“ v postsovětských státech, a také řadu opatření zaměřených proti ruským hromadným sdělovacím prostředkům, mimo jiné i proti Sputniku a televiznímu kanálu RT. Aby mohla čelit televiznímu kanálu RT a Sputniku, které „chrlí ve svých kancelářích v zemích EU vykonstruované informace s rétorikou plnou nenávisti, hodlá Evropská komise rozšířit spolupráci národních dozorčích orgánů, mimo jiné i prostřednictvím pořádání porad Evropské skupiny regulátorů, a připravovat komunikační materiály týkající se hlavních otázek v ruštině a lokálních jazycích zemí východní Evropy, oznamuje on-line zdroj EUobserver, kterému se podařilo získat návrh dokumentu.


„Evropská unie se pilně snaží přehlušit alternativní hlas RT, zatímco v Evropě existují stovky novin, televizních kanálů a rozhlasových stanic, které zveřejňují pouze jedno stanovisko k dění ve světě", prohlásila šéfredaktorka televizního kanálu RT Margarita Simoňanová. „Přitom prakticky všechna největší západní média, včetně BBC, DW a Euronews už dávno rozšiřují informace v ruštině. Radio Svoboda financované vládou Spojených států má i ruskojazyčné vysílání. Jestliže si po tom všem Evropská unie i nadále stěžuje na to, že prohrává informační válku s Ruskem, pak už je zřejmě načase, aby si uvědomila, že lidé už mají dost jednostranného podání zpráv mainstreamovými médii.

Podle údajů EUobserver dostane skupina EU, jejímž úkolem bude klást odpor ruským médiím, název East StratComTeam a působit začne v září roku 2015.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com