Měsíc trvající revizní konference členů Dohody o nešíření jaderných zbraní z roku 1970 skončila po čtyřech týdnech vyjednávání v pátek krachem poté, co její členové nebyli schopni překonat neshody ohledně zákazu atomových zbraní pro Střední východ. Spojené státy odmítly globální dokument o vytvoření světa bez jaderných zbraní s tvrzením, že „určité země“ se tak pokouší o „cynickou manipulaci“ tohoto procesu, když zkouší stanovit Izraeli a jeho sousedům konečný termín, aby se během měsíců dohodli na Středním východě jako na zóně bez takovýchto zbraní. US náměstkyně ministra zahraničí Rose Gottemoeller oznámila, že nedošlo k „žádné dohodě“ a obvinila Egypt a Arabské státy z předkládání „nerealistických a nefunkčních podmínek“ k vyjednávání.


„Dali jsme jasně na srozuměnou, že během tohoto procesu nebudeme akceptovat něčí snahy o cynickou manipulaci touto konferencí nebo pokusy o využívání těchto jednání jako páky k prosazování jejich úzkých záměrů,“ řekla účastníkům.

Jistý vedoucí Západní diplomat byl ještě otevřenější: „To kvůli Egyptu ta konference ztroskotala. … To Egypt nevystihl jak správně dosednout na ranvej a znemožnil tomuto regionu, aby se přiblížil regionu bez zbraní hromadného ničení.“

Egypt popřel, že by se pokoušel o ztroskotání této konference.

Závěrečný dokument, kterému odporovaly US, by vyzval generálního tajemníka OSN Ban Ki-moona, aby svolal regionální konferenci o zákazu zbraní hromadného ničení ZHN tak, jak k tomu vyzývala Revizní konference Smlouvy o nešíření jaderných zbraní z roku 2010.

Tato konference by byla za účasti Izraele nebo bez jeho účasti, bez dohody o agendě a bez jakékoliv diskuse o záležitostech regionální bezpečnosti.

Tyto podmínky byly pro Izrael a Washington neakceptovatelné.

Obavy US se odrážely i u Kanady a Británie. Vrcholný delegát Káhiry, náměstek ministra zahraničí Hashim Badr, Washington, Londýn a Ottawu obvinil, že to kvůli nim nebylo dosaženo konsensu, a řekl, že to byl „pro Nešíření jaderných zbraní smutný den.“

Egypt minulý měsíc podporovaly i ostatní arabské a neangažované státy.

Rozhodnutí Revizní konference Dohody o nešíření jaderných zbraní, která se koná každých pět let, se přijímají konsensem. Izrael ani nepotvrdil ani nepopřel všeobecně rozšířený předpoklad, že on na Středním východě kontroluje jediný jaderný arzenál.

Izrael, který se nikdy k Dohodě o nešíření jaderných zbraní nepřidal, souhlasil, že se zúčastní tohoto revizního shromáždění jako pozorovatel, čímž skončila jeho 20 letá absence.

Výzva ke konferenci 2012 o regionálním zákazu ZHN schválená na revizním shromáždění Smlouvy o nešíření 2010 Izrael rozzuřila. Diplomaté ale řekli, že Izrael nakonec souhlasil, že se zúčastní plánovacích schůzí. Ke konferenci 2012 ale nikdy nedošlo, což Egypt a ostatní Arabské státy rozčílilo.

Západní diplomaté říkají, že egyptské návrhy zaměřovaly pozornost na Izrael. Washington a Izrael říkají, že ale íránský jaderný program je přeci tou reálnou regionální hrozbou.

Írán říká, že jeho program je mírový. Vyjednává se světovými mocnostmi o jeho omezení výměnou za zrušení sankcí. Izrael řekl, že by uvažoval o vstupu do Dohody o nešíření jedině, kdy došlo k míru s jeho arabskými sousedy a s Íránem.

Existovaly neshody i o dalších aspektech Nešíření jaderných zbraní, ale delegáti říkali, že otázka Středního východu přinášela největší rozkoly.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org