Pouze propagandisté a obchodníci se zbraněmi těží z pravidelných tvrzení, že vše je „zaviněno " soupeřem, píše Mark Galeotti pro The Guardian. Ačkoliv autor není v žádném případě sympatizantem Ruska nebo Putina, měli by si jeho článek přečíst všichni propagandisté, nejen ti na Západě, ale zvláště v Česku. Snaha Západu obvinit ze všech problémů Rusko, hraje do rukou Kremlu a Západ si tak prokazuje medvědí službu, píše britský deník The Guardian.


Jak poznamenal Mark Galeotti, profesor Newyorské univerzity, aktuální vztahy mezi Ruskem a Západem nejsou ani zdaleka ideální. Obě strany tvrdošíjně odmítají naslouchat jeden druhému ve svých argumentech, napsal.

Rusko s oblibou nazývá rusofobií každé nepřátelské prohlášení západních politiků na svoji adresu. Někdy se to týká nepřátelských prohlášení, jako je například pravidelné naléhání ze strany vrchního velitele NATO v Evropě generála Phillipa Breedlove varujícího před  existenciální hrozbou ruského medvěda. V posledních letech pod chápání takové koncepce spadají i divadlo nebo dětské knihy. Například v loňském roce ruské ministerstvo kultury obvinilo divadelní festival „Zlatá maska" z podpory „produkce s prvky rusofobie".

Co se týče západního přístupu, Galeotti píše, že je jemnější, ale zároveň o to problematičtější. K dispozici je například velmi málo důkazů o tom, že Rusko touží podporovat evropské ultranacionalisty a mělo nějaký skutečný dopad na jejich vzestupu. Spíše se v tom odráží zneklidnění v rámci Evropy: pochybnosti o legitimitě Evropské unie, obavy o kulturní homogenizace a nekontrolované migrace, nostalgické mýty o "starých dobrých časech", které nikdy nebyly.