Předběžný vědecký výzkum vysvětluje, jak vznikly záhadné díry v zemi.  Důvodem vzniku asi třicetimetrové díry v zemi je podle magazínu Nature metan, který se uvolnil z tajícího permafrostu (věčně zmrzlé půdy). Ruský tým vědců, který se vydal do okolí kráteru, měřil chemické složení vzduchu v jeho okolí. Výsledky ukazují, že vzduch v těsné blízkosti díry obsahuje až 9,6 procent metanu, běžná hodnota v přírodě je pouze 0,000179 procenta.


Odborníci předpokládají, že příčinou může být nezvykle horké loňské léto na poloostrově, když teplota vzduchu dosahovala až o pět stupňů více než je dlouhodobý průměr.

Než teplota rostla, začal se rozpouštět i permafrost – trvale zmrzlá půda v sibiřské oblasti. Po zahřátí vrstva nezvládla tlak uvězněného plynu a následoval kolaps s uvolněním metanu.

Vědci si také všimli, že okraje kráteru se postupně tají a sesouvají do otvoru, který může mít více než sedemdesiatmetrovú hloubku.

Když se totiž tým Adreja Plechanova z ruského Centra pro vědecký výzkum Arktidy pokusil změřit tuto hloubku, nestačilo mu padesátimetrové lano přichycené ke kameře. V asi sedmdesátimetrové hloubce však viděli vodu, ale netuší, jaká je výše její hladiny.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: nature.com