Ve vedení Doněcké lidové republiky tvrdí, že kyjevští letečtí dispečeři nezákonně předali kontrolu letu malajsijského boeingu, který havaroval u Doněcku, svým dněpropetrovským kolegům, oznámil portál Vesti.ru. „Zaznamenali jsme fakt nezákonného předání boeingu kyjevskými leteckými dispečery jejich dněpropetrovským kolegům. Předání kontroly nebylo Dněpropetrovskem dokumentárně zaznamenáno, přestože ve skutečnosti k takovému předání došlo. Poté dněpropetrovský dispečer změnil kurz boeingu o tři stupně a nasměroval ho v podstatě přímo do míst, kde se bojovalo. Letadlo se tak dostalo do pásma doletu ukrajinských Buků", uvádějí slova předsedy Lidové rady DLR Andreje Purgina Vesti.ru.


Podle jeho slov DLR aktivně spolupracuje s mezinárodními experty. „Předali jsme veškeré informace mezinárodním expertům, všemožně jsme jim pomáhali v práci a předali jsme jim veškeré údaje, které máme k dispozici, mimo jiné jsme je informovali i o předání kontroly nad letem boeingu kyjevským dispečinkovým centrem centru dněpropetrovskému", řekl Purgin.

Andrej Purgin rovněž potvrdil, že je obeznámen se zprávou ruských inženýrů zveřejněnou v listě Novaja gazeta. I o této verzi Purgin informoval experty. „Už dávno jsem o tom mluvil, o této verzi jsem informoval i experty. Hovořili jsme o tom mnohokrát. Kromě toho připravil Kyjev ještě před sestřelením boingu pro tuto událost informační půdu", prohlásil Purgin.

Ruský list Novaja gazeta zveřejnil 6. května roku 2015 „tajný dokument" pod názvem Výsledky expertního hodnocení vyšetřování letecké katastrofy Boeingu 777 (let MH17) 17. 7. 2014 na jihovýchodě Ukrajiny. V článku se tvrdí, že „tato práce ruských inženýrů vojensko-průmyslového komplexu musí být předána holandským odborníkům vyšetřujícím tuto strašlivou tragédii.

Ruští experti dospěli k závěru, že Boeing 777 byl nejspíš sestřelen raketou protiletadlového raketového komplexu Buk-M1 z oblasti ležící jižně od obce Zaroščenskoje. Tato obec je pod kontrolou ukrajinských vojsk.

Vedení DLR mnohokrát popíralo, že by mělo něco společného s likvidací malajsijského boeingu. Doněck označil za viníka tragédie ukrajinský vojenský letoun Su-25 nebo protiletadlový raketový komplex Buk.

Generální prokurátor Ukrajiny Viktor Šokin koncem března prohlásil, že prozatím nebylo stanoveno, že protiletadlový raketový komplex Buk, ze kterého mohl být sestřelen v červenci loňského roku na Donbasu malajsijský boeing, patří Ukrajině.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com