Bill Gates se domnívá, že na pracovní trh přicházejí velké změny, na které nejsme připraveni. Do dvaceti let nás mají nahradit roboti. Na konferenci ve Washingtonu Gates upozornil, že v průběhu 20 let zaniknou mnohé pracovní pozice, protože budou nahrazeny automatizovanými softwary: „Softwarová náhrada, ať už je pro řidiče, sestřičku nebo servírku se stále vyvíjí. Technologie bude časem redukovat poptávka po pozicích. Nemyslím si, že to lidé mají zakotvené v jejich mentálním modelu.“


Bill Gates není jediný, kdo si myslí, že se bude svět vyvíjet tímto způsobem. Na začátku roku 2014 časopis The Economist jmenoval pozice, které nahradí roboty. Nechyběly mezi nimi například ani účetní nebo pracovníci v obchodech.

Gates se dále domnívá, že se systém bude měnit s tím, že bude podporovat podniky, které přijímají zaměstnance. Zároveň, Gates není fanouškem minimální mzdy, protože se obává, že může odrazovat zaměstnavatele od najímání nových pracovníků právě na pozice, kde hrozí nahrazení roboty.

Inovace a pokrok mají lidem usnadnit život. Nicméně, stále více profesí nahrazují roboty. Bankomaty a internetbanking vědí "udělat" práci bankovních úředníků. Samoobslužné pokladny vyhánějí pokladní ze supermarketů a v blízké budoucnosti se bude rušit stále více pozic právě kvůli automatizaci a robotizaci.

Slova Billa Gatese potvrzuje i nedávný výzkum. Vědci z Oxfordu uvádějí, že až 47 procent pracovních pozic dokáží v průběhu dvaceti let nahradit stroje. Na odstřel jsou zejména lidé zaměstnaní v oblasti logistiky, dopravy, výroby nebo administrativy. Mimo ohrožení však nejsou ani lékaři, právníci a novináři.

Zdroj: businessinsider.com