Na trh přichází nová krypto-měna. Co z ní činí unikát oproti už existujícím krypto-měnám jako Bitcoin? Je podložená zlatem. Společnost z oboru kovů a technologie Anthem Vault tuhle měnu rozběhne 25. května. Tato měna bude „v den uvedení na trh ohodnocena 1 gramem zlata a bude sloužit jako bezpečnější úložiště hodnoty než Bitcoin,“ uvádí se v tiskovém prohlášení. Nazývat se bude Hayek, „po rakouském ekonomovi a nositeli Nobelovy ceny Friedrichovi Hayekovi.“


CEO Anthem Vault Anthem Blanchard Business Insider řekl, že „zlato je údajně nejvěrohodnějším úložištěm hodnoty všech dob,“ a proto jsme se rozhodli, že s ním novou krypto-měnu podložíme.

Když se ho ptali na nedávné turbulence v cenách zlata, tak Blanchard řekl: „Když se podíváte na loňský rok, šlo zlato vyjádřeno v dolarech dolů, ale šlo nahoru téměř ve všech ostatních měnách.“

Rovněž uvedl, že „Forex byl v posledních 10-15 letech ještě daleko turbulentnější, což mě děsí.“

Jedním ze způsobů vhodného použití měny Hayek, říká Blanchard, je systém alternativních plateb pro lidi v rozvojových zemích, s turbulentními měnami. Pokud budou mít všichni krypto-peněženky na Hayeky, tak si mohou platit navzájem ekvivalentem zlata.

Další užitečný způsob, říká, by byl, kdyby došlo k masivnímu odpírání distribuce při útoku na služby moderního finančního systému.


Ukazatel cen FRED zlata nebyl přinejmenším, vyjádřeno v dolarech, moc stabilní.

„Když jsem mluvil se svými přáteli ve zpravodajských agenturách, tak mi sdělili, že to je reálná hrozba,“ řekl.

Útočník (použil jako příklad Rusy) „by mohl vyvolat masivní DDoS útok, jaký by učinil finanční systém nefunkčním. Nakonec právě takto spoléháme na provádění svých plateb.“

Kdyby počítače, které provádí vypořádávání v bankovním systému, zasáhl velký útok, tak by lidé nemohli za věci platit. Ani Bitcoiny a další krypto-měny založené na té samé technologii by nefungovaly zrovna tak.

Tady je ale decentralizovaný systém potvrzování, že platba byla provedena, takže systematická chyba je teoreticky (téměř) vyloučená.

Blanchard by se s tím nakonec rád dostal i mimo zlato.

„Nakonec bychom chtěli, aby se tak dalo platit všemi kovy. Nebudete moci prakticky provádět dodávky plutonia nebo uranu ve svém domě. Není ale důvod, proč byste nemohli takovéto kovy vlastnit,“ řekl.

Jste tedy připraveni na plutocoin?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: businessinsider.com