Egyptský president Abdel-Fattah al-Sisi diskutoval na krátké návštěvě saúdské metropole Rijádu o společném pozemním útoku na Jemen, řekl zdroj. Sisi se saúdským králem Salmanem bin Abdulazizem při sobotní schůzce v saúdské metropoli diskutovali o pozemním vojenském vpádu do Jemenu, citovaly v neděli říkat jemenský zdroj arabské noviny Al-Watan. Tento zdroj řekl, že ti dva dospěli k rozhodnutí provést vojenskou invazi do Jemenu ve snaze o převzetí kontroly nad touto arabskou zemí v citlivém a strategickém regionu.


V neděli přišly zprávy, že omezený počet Saúdy vedených pozemních vojsk už překročil hranici s Jemenem, přičemž několik dalších jednotek bylo převezeno vrtulníky do Adenu, aby tu pomohly teroristům Al-Kaiídy a silám loajálním k uprchlému presidentovi Mansour Hadimu.

Jak AFP, tak RT tuto zprávu potvrdily s tím, že RT uvádí, že počet těchto vojáků v Adenu odpovídá tak 40-50.

RT citovala zprávu místního jemenského deníku Al-Ghad, který je spojen s Jižními separatisty, kteří se dožadují obnovení Jižního státu, který se před 15 lety spojil se Severním Jemenem.

Ale saúdská zpravodajská webová stránka Al-Arabiya tuto zprávu popřela s citací Ahmeda al-Asiriho, mluvčího saúdských vojenských operací, tvrdícího, že koalice „v jemenském přístavu Aden nezačala žádnou větší pozemní operaci.“

Také arabská TV Al-Mayadeen citovala informovaný vojenský zdroj, jak říká, že neprobíhá žádný saúdský pozemní útok ani vyslání sil.

Saúdská Arábie teď už na Jemen útočí 39 dnů, aby obnovila moc uprchlého presidenta Mansour Hadiho, úzkého spojence Rijádu.

Saúdy vedená agrese prozatím zabila nejméně 3 163 Jemenců včetně stovek žen a dětí. Hadi v lednu odstoupil a odmítl toto rozhodnutí znovu uvážit i přes výzvy revolucionářů Ansarullah z hnutí Houthiů.

Ač Rijád tvrdí, že bombarduje pozice bojovníků Asarullah, tak saúdské válečné letouny srovnávají se zemí obytné čtvrti a civilní infrastruktury.

21. dubna vyhlásila Saúdská Arábie po pěti týdnech bombardování konec náletů na Jemen, ale nálety stejně pořád probíhají.

Poznámka: Agentura Fars je íránská, tedy stranící Houthiům proti Saúdům.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca