Spojené státy přijímají velice ostražitě rozmístění stanice družicové kontroly v Nikaragui, která se nachází nedaleko hranic USA, píše německý list Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Národní shromáždění Nikaraguy hlasovalo pro rozmístění stanice družicové kontroly pro mírové účely. Dokument předpokládá společné získávání experimentálních údajů, používání zařízení v různých oblastech kosmické vědy, uplatňování kosmických technologií, včetně družic. Pokud jde o Nikaraguu, pro ni smlouva předpokládá poskytnutí pozemků, na nichž bude rozmístěno kosmické zařízení.


Avšak USA, v jejichž bezprostřední blízkosti bude rozmístěno kosmické zařízení, k tomu přistupují s podezřením.

Družicový systém v těsné blízkosti od USA bude Obamova vláda pokládat za varování", píše německý list a vysvětluje to tím, že ve vesmíru se začíná svádět boj mezi ruskými a americkými technologiemi.

[quote align="center" color="#999999"]

„Rusové před tím uvedli Američany do rozpaků fotografiemi amerických špionážních družic, americké tajné služby propadly zmatku. Všechny pohyby americké radiolokační družice zaznamenávalo Altajské opticko-laserové centrum v období 2005-2010", praví se v článku . [/quote]

Tento týden ratifikovalo Národní shromáždění Nikaraguy dohodu o spolupráci s Ruskem při zkoumání a využívání kosmického prostoru pro mírové účely. V roce 2012 podepsaly Managua a Moskva dohodu o společném využívání vesmíru, která předpokládá mimo jiné budování pozemní infrastruktury pro družicový systém GLONASS. Nikaragua a Rusko v současné době jednají o nákupu zbraní. Nikaragua chce zakoupit v Rusku stíhačky MiG-29 a hlídkové čluny.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com