Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyslovil obavy v souvislosti s tím, že Rusko stále častěji pořádá mimořádná vojenská cvičení, podle jeho mínění se nečekaná prověrka bojové pohotovosti uskutečnila proto, aby maskovala vyslání vojsk na Krym. „Zvlášť důležité je to, že (Rusko) stále častěji koná mimořádná cvičení, což brání větší předvídatelnosti a průzračnosti. Využili mimořádného cvičení, aby zamaskovali vyslání vojsk na Krym", řekl Stoltenberg.


Dodal, že aliance na to reaguje rozšiřováním sil, zdvojnásobováním sil rychlé reakce NATO, vytvářením útvarů velení NATO v šesti východoevropských zemích a kromě toho rozšiřováním naší přítomnosti a zvyšováním počtu cvičení". Podle jeho slov Rusko investovalo značné prostředky do nových možností v oblasti obrany, pořádá mnohem víc cvičení a je připraveno použít tuto sílu nejen během cvičení, ale i k tomu, aby měnilo hranice a zabíralo části jiných zemí.

24. března oznámil tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, že neexistuje žádné spojení mezi pořádáním nečekané prověrky a stupňováním činnosti NATO ve východní Evropě.

Oznámil rovněž, že prověrka bojové připravenosti jednotek ruských ozbrojených sil je stálou praxí ministerstva obrany a není spojena se zhoršením mezinárodní situace.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com