CIA se nejspíš připravují na smrtící útoky dronů v Sýrii, jelikož rozšiřují sběr svého zpravodajství o islamistických radikálech v této zemi, hlásí americká média. Současně s tím tlačí američtí činitelé na dodávky zbraní rebelům. „CIA přistoupilo k tajnému nouzovému plánování na ochranu Spojených států a svých spojenců, jelikož se nepokoje v Sýrii rozšiřují, včetně sběru zpravodajství o islamistických extrémistech a poprvé kvůli možným smrtícím útokům dronů,“ tvrdí současní a bývalí činitelé v USA, ohlásil LA Times.


Protiteroristické centrum této agentury nedávno přesunulo nespecifikovaný počet vyhodnocovacích důstojníků do této oblasti. Tohle centrum je notoricky známo svými předchozími kampaněmi dronů v Jemenu a Pákistánu.

Vyhodnocovací důstojníci odpovídají za kompilaci ohromných balíků informací o specifických zónách. Ti, co pracují na Sýrii, jsou v současnosti umístění v ústředí této organizace v Langley ve Virginii, jelikož do této oblasti nebylo vysláno moc operativců.

Další články k tématu:

Vzrůstající zaměřenost na identifikaci hrozeb v Sýrii s sebou nese ten důsledek, že agentura připravuje plány na protiútok – jak násilný, tak nenásilný – proti potenciálním militantům, hlásí Los Angeles Times.

[quote align="center" color="#999999"]

„Když to děláme, tak proč nezačít s dronovými útoky na lidi od Hizballáhu?“ řekl Los Angeles Times bývalý důstojník CIA se zkušenostmi z Iráku. „Otevírá to dveře pro spoustu dalších věcí.“[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com