Řecké problémy s likviditou, pardon s „cash flow“ jsou tak hrozné, že už ne jen Zero Hedge, nýbrž i Bloomberg spustil každodenní sledování splatnosti o tom, kolik má Řecko zaplatit buď MMF, nebo do fondu předfinancování pokladničních poukázek. S tímhle přišel Bloomberg dneska: Řecko se připravuje na další těžký týden, který skoční 20. března splacením ~EU2b. Většina ekonomů říká, že toho bude pro Řecko těžké do konce března dosáhnout bez čerstvých peněz od EU. Zde je časový rozvrh nejdůležitějších událostí naplánovaných na tento týden:


  • Pondělí 16. března: Řecko splatí asi 577 milionů € půjček od MMF
  • Středa 18. března: Řecká dluhová agentura PDMA prodá 13 týdenní pokladniční poukázky

Což vysvětluje, proč, jak jsme hlásili včera, Řecko schválilo zákon o vyrabování penzijních fondů, který vládě dovolí, plně investovat rezervy penzijních fondů a dalších veřejných subjektů udržujících své vklady na účtech u Řecké banky do řeckých vládních dluhopisů.

Dnes v řeckých médiích žhne řešení, které jim jako možnost navrhla Evropa. Jak hlásí Protothema a Capital , Trojka Aténám navrhla, aby na měsíc či dva zastavily vyplácení platů a penzí. Tak by se podle Evropy rychle vypořádali s problémem likvidity a našlo by se tak řešení jak splatit půjčku z výkupů věřitelů, když trpí problémem s likviditou.

Jak hlásí Keep Talking Greece, návrh věřitelů odhalila ve čtvrtek Varoufakisova pomocnice Elena Panarity při události Deree College, a v pátek to potvrdili činitelé ministerstva financí.

„Když řekneme, že máme problémy s likviditou, tak nám řeknou, abychom po měsíc či dva neplatili žádné platy a penze,“ řekla podle citací v řeckých médiích Panariti.

Věřitelé s tímto návrhem přišli v úterý při postranních rozhovorech při schůzce Bruselské skupiny v Bruselu.

[quote align="center" color="#999999"]

Panariti neodhalila, který z řeckých věřitelů, zda ECB, MMF anebo EU, s tímto návrhem přišel. Ta je součástí řeckého týmu vyjednávačů s věřiteli o reformách, které musí Atény zavést během následujících měsíců.

Vypadá to, že návrh přednesli ministru financí Yanis Varoufakisovi, který jej okamžitě zavrhl a popsal jako „hanebný“.[/quote]

Opravdu hanebný je, ale zůstává otázka: kde Řecko, jehož daňové výnosy jsou nadále v úzkých, najde hotovost potřebnou k financování nadcházejících plateb nejen MMF, ale i dalším věřitelům?

Tak, abychom zase jednou shrnuli tu pro Řecko příznačnou dynamiku splácení dluhů: nejdříve „ultra-levicová“, „proti zbídačování“ zaměřená vláda použije to málo, co zbylo řeckým penzistům, a teď – pokud dosáhne Trojka svého – zastaví platby vládních platů na měsíc nebo více, aby Řecko našlo dost peněz na zaplacení MMF, který těch peněz hbitě použije, aby právě jimi zaplatil US loutkovou vládu v Kyjevě, která je zrovna tak zkrachovaná, jako ta řecká, a potřebuje zítra zaplatit Gazpromu, aby udržela příchod dodávek plynu s tím, že Gazprom ty peníze rychle přepošle do Putinova osobního finančního trezoru.

A přemáchá se to znovu.

Mezi tím Řecko, kde apatie už přesáhla nikdy nevídanou úroveň, skončí v takové chudobě, že si nebude moci dovolit uspořádat ani příští volby, v nichž, jak mnozí varovali, by nakonec moc získala neonacistická strana.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz