Podle údajů z médií podezírá ČR ze špionáže tři ruské diplomaty, kteří proto byli nuceni odjet po tom, co jim neprodloužili povolení k pobytu. Zdroj na ruském MZV prohlásil, že publikace, které se objevily v českých médiích o špionském skandálu s Ruskem, svědčí o zkresleném pojetí rusko-českých vztahů. Velvyslanectví Ruské federace v České republice nekomentuje údaje o situaci s diplomaty. Co píše o špiónské skandálu ruský tisk? Vzgljad


Tyto události poukazují na „zjevnou stopu amerických tajných služeb“, soudí člen mezinárodního výboru Rady federace a veterán Služby vnější rozvědky Igor Morozov. „Jde o nátlak Američanů na jejich evropské partnery, aby maximálně využívaly provokačních akcí proti ruským velvyslanectvím v zahraničí“, tvrdí senátor. 

[quote align="center" color="#999999"]

Podle jeho slov absolvují české tajné služby pravidelné doškolování v americké rozvědce, FBI a CIA, kde americké tajné služby už „ověřily“ algoritmus kompromitace ruských občanů v zahraničí, o čemž svědčí stále častější případy zadržení občanů Ruska v mnoha zemích světa na zatykače USA. „V Evropě se nemohou americké tajné služby takto chovat, a vidíme, že české bezpečnostní služby provádějí operaci pod jejich vedením“, řekl senátor.[/quote]

Špiónský skandál mohl být důsledkem intrik českých tajných služeb, soudí pracovník Ruské akademie věd Konstantin Voronov. „Udělali tento skandál možná v souvislosti s tajnou nespokojeností s politikou Zemana“, řekl Voronov. „Mají tajné páky. Mohou využít svých pravomocí a neprodloužit povolení k pobytu ruských diplomatů. Je těžko říci, do jaké míry je tento malý diplomatický skandál odůvodněn. Jde pravděpodobně o vnitřní intriku, která je pro malou zemi významná“.

Podle názoru Voronova mohou oponenti českého prezidenta této situace využít. „Mohou jí využít k podkopání jeho autority a jeho politických pozic. Prezident České republiky nemá takovou pravomoc, jako v některých jiných prezidentských republikách, například ve Francii, všechno ale záleží na jeho autoritě“, podotkl expert. „Když se autorita snižuje, pravomoc se také omezují. Proto je poškození pověsti nepříznivým faktorem“.

Kommersant

„To je ohlas na politickou situaci ve světě a na pozici EU, Američanů a Kanaďanů“ – takto komentoval špiónský skandál v interview pro Kommersant bývalý ředitel Federální bezpečnostní služby a člen výboru Státní dumy RF pro bezpečnost a odpor korupci Nikolaj Kovaljov.

Spolubesedníci Kommersantu v Praze vyzývali k tomu, aby nebyl význam těchto událostí zveličován, i když nevyloučili, že zveřejnění detailů dávného skandálu může mít záporný politický podtext.

[quote align="center" color="#999999"]

„Nelze vyloučit, že skandál mohl být vyprovokován rozkolem českých politických elit na ty, kdo v nynějších podmínkách konfrontace RF a Západu sympatizují Moskvě, a ty, kdo s podobnou pozicí nesouhlasí“, řekl novinář Hospodářských novin Ondřej Soukup.[/quote]

Novyje Izvestija

„Okolnosti, za nichž opustili ruští diplomaté Prahu, se ve zprávách českých masmédií vysvětlují různě. Jedni tvrdí, že byli Rusové vyhoštěni, jiní zase, že české úřady jednaly chytřeji: prostě neprodloužily třem diplomatům povolení k pobytu v zemi. Přitom jsou ale všechny české zdroje jednomyslné v tom, že byla zmařena nějaká operace ruské rozvědky.

I když Česko patří mezi země Východní Evropy, které provádějí vůči Rusku nejméně nepřátelskou politiku, v poslední době se přece jen dost často objevují zprávy o špiónských skandálech za účasti našich spoluobčanů. Dost velký ohlas měl referát BIS Česka vydaný loni v říjnu, v němž se tvrdilo, že bylo odhaleno obrovské množství špiónů, kteří pracovali pod rouškou na ruském velvyslanectví v Praze.

Jak se tvrdilo v tomto dokumentu, srovnatelnou aktivitu projevily na českém území jenom čínské tajné služby. Podle informace BIS jak Rusové, tak i Číňané se aktivně pokoušeli verbovat české politiky s cílem uhájit ekonomické zájmy svých zemí na území EU“.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: cz.sputniknews.com