Už to leze ven a vypadá to, že italský ministerský předseda by mohl mít pravdu.  Po Brexitu se většina pozornosti investorské veřejnosti obrátila k italským bankám, které zoufale potřebují výkup z dluhů, jelikož 360 miliard € špatných dluhů se pořád ještě zhoršuje (a kdyby se fakt uplatnil evropský regulační mandát nedovolující žádné výkupy z dluhů, tak by to vedlo k okamžité bankovní panice) a jinak se nelze nevyhnout zamrznutí nebo kolapsu italského bankovního sektoru.


To dotlačilo ceny akcií – a výchozí rizika – italských bank k novým rekordům. Prozatím ale italské žádosti o výkup z dluhů doléhaly k hluchým uším, jelikož němečtí političtí vůdci odporovali Renziho opětovným prosbám o daňovými poplatníky financovanou záchranu. Avšak, jak už jsme se domnívali a jak to minulý týden italský ministerský předseda přiznal, základním rizikem pro Evropu není jen italský bankovní sektor, nýbrž je to ta největší banka ze všech v Evropě: Deutsche Bank.

Vzpomeňte na minulý čtvrtek, kdy Matteo Renzi při promluvě na společné tiskové konferenci se švédským ministerským předsedou Stefanem Lofvenem řekl, že jiné evropské banky mají ještě větší problémy než jejich italské protějšky.

„Jestli problém nesplácených dluhů vezmeme jako jednotku, pak má otázka derivátů u dalších bank, u obrovských bank, hodnotu aspoň stovku. Je to v poměru jedna ku stu,“ řekl Renzi.

Tím samozřejmě mluvil o desítkách bilionů derivátů v účetnictví Deutsche Bank. Dnes už máme to zatím nejdefinitivnější potvrzení, že smyčka se utahuje nejen kolem Itálie, nýbrž i kolem samotného Německa (kde, jak jsme referovali ve čtvrtek, v článku Evropská bankovní krize dorazila do Německa, jelikož je Bremen Landesbank s 29 miliardami € na pokraji bankrotu), když nikdo menší než David Folkerts-Landau, šéfekonom Deutsche Bank, vyzval k výkupu evropských bank z dluhů za mnoho miliard dolarů.

Tento ekonom v rozhovoru s německým Welt am Sonntag řekl, že evropské instituce by si měly opatřit čerstvý kapitál pro rekapitalizaci k následnému výkupu z dluhů, jako proběhl v US. Co neřekl, že ten US výkup z dluhů proběhl téměř před desetiletím a mezitím se očekávalo, že evropský finanční sektor byl už díky „moudré“ fiskální a monetární politice vyřešen. To ale nebyl.