Úžasný objev byl učiněn španělsko-italským archeologickým týmem v Egyptě – v nekropoli Sheikh Abd el-Qurna na západním břehu Théb byla objevena starověká a legendární Usirova hrobka. Celý komplex je vícepodlažní a obsahuje četné množství pokojů a šachet. Skládá se z masivní haly s pěti pilíři, odkud vede schodiště do pohřební části, na jejíchž stěnách jsou plastiky znázorňující Usira. V pohřební místnosti jsou pak i reliéfy démonů, kteří mají podle archeologů chránit tělo zemřelého.


Hrobka byla postavena okolo zlaté sochy, která se nachází v centrální kapli, odkud vede chodba do dalších místností.

Zde si můžete prohlédnout plán celé konstrukce:

Archeologové se domnívají, že hrobka byla postavena mezi léty 760 – 525 př.n.l., což by korespondovalo s obdobím vlády 25. a 26. dynastie. Hrobka totiž vykazuje jistou podobnost s jiným pohřebním komplexem, rovněž věnovaným Usirovi, tzv. Osireionem v Luxoru.

[quote align="center" color="#999999"]

„Podobnost s Osireionem je velmi patrná. Ať už ve struktuře chodeb, tak i v umístění Usirovy sochy, která je jakoby izolována a zaujímá výhradní místo v ‚jeho říši‘.“ – Luxor Times Magazine [/quote]

Hrobka sice byla objevena Philippem Vireyem už v r. 1887, ale zcela odhalena byla až nedávno. Výzkumný tým plánuje pokračovat v odkrývání na podzim 2015.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: tmu.org

    ¨