Bývalý kongresman Ron Paul řekl v úterý pro Russia Today, že by se Spojené státy měly podívat do historických knih, tam vyhledat rady, jak zvládnout eskalující krizi v Iráku a stáhnout ihned své vojsko. V řádech dnů poté, co americký prezident Barack Obama povolil Pentagonu bombardování militantů Islámského státu (ISIS) uprostřed násilné kampaně, jež se touto skupinou rozpoutala po celém Iráku, řekl dlouhodobý zákonodárce státu Texas, Ameera David, že by Amerika měla opustit na Blízkém východě své poslední snahy, pokud nechce, aby se znovu opakovala lekce z předchozí války v Iráku.


„Nemyslím si, že se tentokrát nabízí snadnější řešení. Obávám se, že to naopak skončí ještě větším násilím, protože nasazují ještě více vojáků."

Obama řekl před a po autorizaci posledních náletů v Iráku, že řešení boje militantů Islámského státu a Iráckých jednotek nesmí spoléhat na americkou armádu. Ron Paul při rozhovoru s RT poznamenal, že jeho nápad, jak řešit situaci, se zrovna příliš neshoduje s tím, co by chtěli vojenští velitelé.

„Myslím, že bychom měli zaujmout takový postoj, kde zůstaneme opodál a který pomůže Iráčanům vyřešit všechny jejich problémy. Nechte je, ať si to vyřeší sami. Protože my jsme se snažili už dlouho, ztratili jsme spoustu životů, utratili mnoho peněz a umožnili, aby se tento nepořádek rozrostl. Teď tam není nic jiného, než nepořádek a chaos, za což neseme část viny.“

I když Spojené státy zanechají svých snah, dodal Paul, asistence poskytnutá jiným skupinám v tomto regionu může skončit sabotážními pokusy rozložit Islámský stát, pokud dodaná výzbroj „prosákne“ do rukou militantů. Palebná síla, již už stihl dodat Pentagon do Iráku poslat, do špatných rukou padla, řekl Paul, a jediné řešení, jak zabránit dalším nechtěným následkům, je držet Ameriku co nejdále od mezinárodních konfliktů.

„Držel bych se základního principu, totiž že máme silnou národní obranu, bráníme naši národní bezpečnost, neúčastníme se bojů po celém světě a nevnucujeme se do civilních rozbrojů a válek a rozhodně ne těch, které se dějí na Blízkém východě,“ řekl Paul.

„Čím dříve se odtamtud dostaneme, tím lépe. Nemáme za to morální zodpovědnost – nemáme ani konstituční zodpovědnost. Nemá to nic společného s národní obranou. Naše země tím pouze bankrotuje.“

Navíc, dodal Paul, neustálé vměšování se americké vlády do záležitostí Iráku a dalších incidentů zapadá přesně do zájmu Al-Káidy. Podle Rona Paula se tato strana rozhodla zničit USA tím, že vyčerpá všechny své suroviny na podobných ofenzivních kampaních, což ještě k tomu vyvolá proti-americké nálady v zemích, jimiž se americká vojska přeženou.

„To je přesně to, co by Osama Bin Ladin chtěl,“ řekl Paul. "Chtěl by, abychom se zapojili do každého konfliktu. Abychom padli stejným způsobem, jako Sověti. Děláme to samé, protože se mícháme do věcí, které si nemůžeme dovolit. Je to prostě neúspěšná politika. Myslím, že po tolika letech a dekádách už bychom si konečně měli přiznat pravdu."

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: rt.com