Takže ano – všechno to bude o dalších krocích směrem k integraci Eurasie spolu s tím, jak budou USA ve zrychleném tempu z Eurasie vyštípávány. Uvidíme složitou geostrategickou mezihru ve zrychleném tempu podvracející hegemonii amerického dolaru jako rezervní měny a ze všeho nejvíce petrodolar. Přes všechny ty nesmírné problémy, kterým teď Čína čelí, tak jsou všude po Pekingu snadno povšimnutelné projevy sebejistoty, sebedůvěry, už plně vzrostlé komerční supervelmoci.


President Xi Jinping a současné vedení bude nadále silně investovat do rozvoje urbanizace a bojovat proti korupci včetně nejvyšších úrovní Komunistické strany Číny. Mezinárodně bude Čína urychlovat svůj mohutný tlak na novou ‚Hedvábnou stezku‘ – jak po pevnině, tak po moři – která bude nosníkem čínské dlouhodobé směrné strategie sjednocení Eurasie pomocí komerce a obchodu.

Globální ceny ropy zákonitě zůstanou nízké. Všechny sázky jsou vloženy do toho, jestli bude letos v létě dosaženo dohody mezi Íránem a P5+1. Pokud zůstanou v platnosti sankce (ve skutečnosti ekonomická válka) a budou nadále vážně poškozovat Teheránu ekonomiku, tak bude jeho reakce tvrdá a bude do ní patřit i více integrace s Asií, nikoliv se Západem.

Washington dobře ví, že důkladné dohody s Íránem nelze dosáhnout bez ruské pomoci. To by byl jediný zahraničně politický úspěch Obamovy administrativ – opakuji jediný kdy dosažený. Že by se někomu hodil návrat k hysterii „Bombardujme Írán“, z toho lze podezírat jedině příslovečné obvyklé neo-cony. Takže není vůbec žádná náhoda, že jak Írán, tak Rusko jsou teď předmětem Západních sankcí. Nezáleží na tom, jak se to zrežírovalo, skutečností zůstává, že současný finančně strategický kolaps cen ropy je přímým útokem proti Íránu a Rusku (komu také jinému?).

 

Derivátová válka

Tak se teď podívejme na ruské fundamentální údaje. Celkové zadlužení ruské vlády je jen 13,3% jejich HDP. Její rozpočtový deficit je v poměru k HDP jen 0,5%. Když uvážíme US HDP 16,8 bilionu (číslo z roku 2013), UD rozpočtový deficit celkem 4% HDP oproti 0,5% ruskému. Fed je v podstatě soukromá korporace vlastněná regionálními americkými soukromými bankami, ač se sám předvádí, jako že je státní instituce. USA veřejně držený dluh odpovídá úžas budícím 74% HDP za fiskální rok 2014. Ruský je při tom 13,4%.

Vyhlášení války Rusku ze strany USA a EU přes nájezd na rubl a útok přes ropné deriváty – bylo v podstatě derivátovou šmelinou. Deriváty lze – teoreticky – rozmnožovat donekonečna. Derivátoví operátoři, aby zničili ruskou ekonomiku, zaútočili jak na rubl, tak na ceny ropy. Problém ale je, že ruská ekonomika je zdravěji financovaná, než ta americká.

Uvážíme-li, že tento náhlý tah byl vymyšlen jako šach mat, tak není moskevská obranná strategie tak špatná. Na klíčové energetické frontě zůstává problém Západu – nikoliv Rusku. Pokud by EU nekoupila to, co nabízí Gazprom, tak zkolabuje.

Klíčovou chybou Moskvy bylo to, že dovolila, aby byl její domácí průmysl financován vnějším v dolarech denominovaným dluhem. Mluvíme tedy o monstrózní dluhové pasti, kterou může Západ snadno manipulovat. Prvním krokem Moskvy by měl být bedlivý dohled nad jejími bankovními službami. Ruské společnosti by si měly půjčovat doma a přikročit k prodeji svých aktiv v zahraničí. Moskva by měla také uvážit zavedení systému měnové kontroly tak, aby šlo rychle srazit základní úrokovou sazbu.

A nezapomínejte, že Rusko by kdykoliv mohlo nasadit moratorium na splácení dluhů a úroku, což by mělo váhu více než 600 miliard $. To by otřáslo celým světovým bankovním systémem do základů. Tím mluvíme o nezastíraném „poselství“, které by dohnalo celé to USA/EU ekonomické válčení k rozpadu.

Rusko nepotřebuje dovážet žádné suroviny. Rusko, když to bude potřebovat, může snadno provést reverz-inženýring téměř všech důležitých technologií. A co je ze všeho nejdůležitější, Rusko může generovat z prodeje svých surovin dostatek úvěrů v US dolarech a v eurech. Ruské prodeje jejich energetického bohatství či sofistikovaného vojenského vybavení možná klesnou. Avšak vydělají stejnou částku v rublech, jelikož rubl také spadl.

Nahrazovat dovozy domácí ruskou výrobou rovněž dává naprostý smysl. Takže nevyhnutelně přijde fáze „úprav“, to ale nebude trvat dlouho. Např. němečtí výrobci aut už nemohou do Ruska auta kvůli poklesu rublu prodávat. To znamená, že budou muset své továrny do Ruska přemístit. Když to neudělají, tak je Asijce – od Jihokorejců až po Číňany z tamního trhu vykopou.

 

Medvěd s drakem se už plíží

Vyhlášení ekonomické války Rusku ze strany EU nedává už vůbec žádný smysl. Rusko přímo či nepřímo kontroluje většinu ropy a zemního plynu mezi Ruskem a Čínou: zhruba 25% světové nabídky. Na Středním východě zákonitě zůstane vřava. Afrika je nestabilní. EU dělá všechno, co může, aby sama sebe odřízla od této nejstabilnější dodávky uhlovodíků, čímž Moskvu podněcuje, aby se přesměrovala do Číny a do zbytku Asie. Jaký dárek pro Peking, když mu to minimalizuje obavy kvůli hrám US Navy s jeho „obkličováním“ všude na otevřeném moři.

Pořád ještě nevysloveným axiomem v Pekingu je to, že Čína je nesmírně vyděšená z toho, že Impérium chaosu čím dál více ztrácí kontrolu, a tak zkouší pro vztahy mezi EU a Ruskem diktovat podmínky destruktivní podmínky. Sečteno a podtrženo z toho ale vyplývá, že Peking nikdy nedovolí, aby se ocitl v pozici, kdy se budou USA vměšovat do čínských energetických importů tak, jako to dělaly v červenci 1941 Japonsku, kdy jim USA vyhlásily válku tím, že uvalily ropné embargo, čímž odřízly 92% japonského ropného dovozu.

Všichni vědí, že klíčovým pilířem ohromujícího čínského vzestupu mezi průmyslové mocnosti bylo lákání výrobců, aby vyráběli v Číně. Pokud Rusko udělá to samé, tak za chvíli poroste i jeho ekonomika více než 5% ročně. Může růst ještě rychleji, když budou jeho bankovní úvěry vázány jen na produktivní investice.

A teď si představte, že Rusko s Čínou budou společně investovat do nové zlatem, ropou a přírodními zdroji podložené monetární unie jako do kriticky důležité alternativy k selhavšímu modelu dluhové „demokracie“ protlačované Pány vesmíru z Wall Streetu, ze Západního kartelu centrálních bank a z hnízd neoliberálních politiků.

Tím začnou ukazovat i Globálnímu jihu, že financování prosperity a lepší životní úrovně uvrhnutím příštích generací do dluhů vlastně nemělo nikdy vážně fungovat.

Do té doby bude ta bouře ohrožovat samotné naše životy – dnes i zítra. Páni vesmíru ve washingtonské konfiguraci se nevzdají své strategie udělat z Ruska stát páriů jeho odříznutím od obchodu, peněžních transferů, bankovnictví a Západních úvěrových trhů, čímž by chtěli protlačit změnu režimu.

Kdyby šlo všechno podle plánu, tak na té cestě o kousek dál bude na řadě (kdo jiný) než Čína. A to Peking ví. Mezi tím čekejte pár bomb, které otřesou EU v základech. Hodiny jim už tikají, tikají ale EU, ne Rusku. Ovšem celkový trend se ze své cesty neodchýlí; Impérium chaosu bude z Eurasie zcela určitě vyštípáno.

Pepe Escobar

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz