Zatímco mediální svět s morbidní fascinací sleduje každičký krok nového řeckého ministra financí Yanise Varoufakise (čili „YV“), a to z dobrého důvodu – je tak zamlklý, že to z něj pro mediální svět nezvyklý na skromnost činí hvězdu – tak je pravdou, že Yanis stejně jako jeho ministerský předseda jsou, přes všechny své dobré úmysly, jen figurky vystrčené pro veřejnost. Skutečným mozkem za posledním řeckým pokusem o stržení nenáviděných „utlačitelských“ okovů dluhu (který původně, když šlo všechno ještě hladce, neměl nikdo problém přivodit, to je ale téma na jindy) je bankéř, který sedí o 3 000 kilometrů dál na pařížském Boulevard Hausmann, a který sám sebe popisuje jako „pro-tržního socialistu“ a fanouška punk-rockové skupiny The Clash.


Seznamte se Matthieu Pigassem od Lazardů, bankéřem, jehož akce během několika následujících dnů, jak to formuluje WSJ, přetvoří „finanční budoucnost Evropy.“

[quote align="center" color="#999999"]

Tento 46 letý finančník je u Lazardů šéfem útvaru poradců pro vlády, přičemž tato mezinárodní investiční banka v posledních dnech najala jak Řeky, tak Ukrajince, aby jí pomohli pro tyto země znovu vyjednat podmínky zadlužení, tvrdí lidé obeznámení s touto záležitostí.

Pan Pigasse „už byl zapojen do některých z nejdůležitějších restrukturací vládních dluhů posledního desetiletí,“ řekla Deborah Zandstra, partner pro vládní dluhy u právnické Clifford Chance LLP. „Jeho jmenování novou řeckou administrativou je pozitivním krokem.“ Obě pověření jsou pro politické a ekonomické zdraví Evropy klíčové.

Ukrajina musí se zahraničními věřiteli znovu projednat až 20 miliard $ dluhů v Eurobondech. Tohle úsilí by mohlo být kriticky důležité, aby si mohla Ukrajina vyjednat další půjčky a udržet svůj rozpočet nad vodou, i když ekonomickou bouři posiluje ještě válka s Rusy podporovanými rebely na východě země.

Nový ministerský předseda Alexis Tsipras v Řecku slíbil osekat těžké břímě této země. Ale ostatní vůdci eurozóny vyhlásili, že jakákoliv redukce nominální hodnoty řeckého dluhu by byla neakceptovatelná, a že řecký ministr financí teď navrhuje swap dluhu za nové s růstem svázané obligace.

Pro poradenskou a aktiva spravující firmu Lazardů, která se v roce 2005 zapsala i v New Yorku, se poradenství vládám stalo zavedeným a rostoucím byznysem. [/quote]

A ta se teď díky Řecku stane ještě větší. Takže zase, Pigasse je se spletitostmi této středomořské země dost obeznámen:

[quote align="center" color="#999999"]

Tým Lazardových bankéřů vedený panem Pigassem radil Řecku už v roce 2012, kdy protlačil jednu z největších restrukturalizací dluhů všech dob. Lazard byl rovněž velice aktivní v Africe, kde radil Egyptu, Mauretánii, Demokratické republice Kongo, Gabunu a Pobřeží slonoviny. Loni pomohl Etiopii s vydáním její první 1 miliardy $ vládních obligací. [/quote]

A zatímco se bude obeznámenost se třetím světem hodit, tak za to shrábnuté honoráře zcela patří prvnímu světu:

[quote align="center" color="#999999"]

Poradenství pro vlády je relativně malou částí businessu Lazardů, takže honoráře za to činí je malý zlomek celkových výnosů. Ale vládní mandáty jsou zvláště prestižní a taková práce může být lukrativní. V březnu 2012 řeklo Řecko, že Lazardovi za jeho rady za předchozí dva roky zaplatí 25 milionů € (28,5 milionu $). Ten útvar poradenství vládám funguje z pařížské kanceláře a za poslední tři roky zvedl svůj počet o 50% na více než 30 lidí.[/quote]

Ale proč to dělá Lazard místo jiných zrovna tak prominentních kšeftů v tom, co frčí v restrukturaci dluhů? Odpovědí je: nemůže rozhodnutí v obchodu s řeckým dluhem spojovat s vlastními interními informacemi.

[quote align="center" color="#999999"]

Francis Fitzherbert-Brockohles, expert na restrukturalizace dluhů u právní firmy White & Case řekl, že někteří vládní klienti dávají přednost Lazardovi před jinými investičními bankami, protože ten neobchoduje s vládními dluhy. „To je vnímáno jako absence konfliktu zájmů,“ dodal pan Fitzherbert-Brockholes.[/quote]

Samozřejmě, že bychom se o tom nikdy nakonec nedoslechli, kdyby Lazard v Řecku nenajal ještě někoho jiného, aby jim poradil. Někoho takového jako je např. Rothschild:

[quote align="center" color="#999999"]

Rothschild je další nezávislá banka, která nemá tradingové funkce, takže i ta má silné postavení v poradenství vládám, dodal. Rothschild nedávno pracoval pro Kypr na jeho dluhové krizi a pomáhal i Portugalsku rekapitalizovat jeho bankovní systém.[/quote]

Ač v akademickém profilu Pigasse není nic zvláštního, je pozoruhodné, že jedním z jeho spolupracovníků není nikdo jiný než bývalý zneuctěný šéf MMF a svého času nadějný kandidát na francouzského presidenta Dominique Strauss-Kahn:

[quote align="center" color="#999999"]

Pan Pigasse promoval na prestižní francouzské škole pro veřejnou správu ENA, která vychovala už mnohé nejvyšší úředníky této země. Koncem 90. let pracoval na francouzském ministerstvu financí pod vedením Dominique Strauss-Kahna. V roce 2002 nastoupil k Lazardům a vysloužil si reputaci silného vyjednávače poté, co pracoval na celé řadě velkých dohod včetně fúze mezi infrastrukturními giganty Suez SA a Gaz de France SA v hodnotě 38 miliard $.[/quote]

Je kuriózní, že u tohoto konkrétního úkolu místo toho, aby měl Pigasse se svým klientem monetární vazby, tak s ním spíše sdílí ideologické vazby: víte, ten bankéř je oddaný socialista.

[quote align="center" color="#999999"]

Tento finančník, který to přes Lazadra odmítl komentovat, je rovněž částečným vlastníkem francouzských levicových novin Le Monde a sám se hlásí k socialistům. V interview s francouzskou televizí, které bylo vysíláno minulý týden před jmenováním Lazarda poradcem Řecka, řekl pan Pigasse, že je „absolutně nezbytné,“ aby se ta část řeckého dluhu, kterou drží veřejné instituce, snížila na polovinu, což by představovalo zkrácení o asi 100 miliard €.

Pan Fitzherbert-Brockholes uvedl, že většinu řeckého dluhu drží veřejné instituce, jako je Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

„To, co je na řecké situaci odlišné, je to, že teď tolika vládního dluhu drží oficiální sektor. To do celé té věci přidává zřetelný politický přesah.“[/quote]

A ten to opravdu má, a tudíž prozatím YF plně souhlasí s hodnocením Pigasse o krácení řeckého dluhu o 50%, což kdyby se povedlo, tak by tu byl další socialista Hollande, který by si rád podržel služby tohoto svého krajana, neboť jak Řecko, tak Lazard budou těmi, kdo prošlápnou tu velice těžko schůdnou cestičku tím, co to znamená, když jsou restrukturace a politika intimně neoddělitelné, a když odpovědí na to je ohromný hněv Evropské centrální banky.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz