Prezident, během svého projevu v Soči na zasedání Mezinárodního diskuzního klubu Valdaj, vyzval, aby, v souvislosti se změnou světového pořádku, nebylo zapomenuto, čemu nás učí dějiny. To může přivést k lokálním konfliktům nebo válce. Vzniká dojem, že "vítězové" studené války se rozhodli změnit celý svět ve svůj prospěch. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin, když komentoval americkou politiku. Putin vyjádřil přesvědčení, že tento mechanismus "brzd a protivah," který minulá desetileté těžce vznikal, často velmi problematicky, by neměl být zničen.


Podle jeho slov je třeba provést rozumnou rekonstrukci, adaptovat se k novým reáliím systému mezinárodních vztahů. Avšak USA, kteří se vyhlásily vítězem studené války, sebejistě, jak se mi zdá, si myslí, že to není potřeba.

Západ, pokud nepodporoval, tak alespoň zavíral oči před invazí mezinárodních teroristů do Ruska a Střední Asie.  Podle jeho slov, monopolistický diktát a vnucování svých šablon mělo přímo opačný efekt. "Místo řešení konfliktů došlo k jejich eskalaci. Místo suverénních, stabilních států se rozšiřuje prostor ovládaný chaosem," uvedl.

Zásah Západu přivedl Libyi na pokraj rozpadu, tato země se stala výcvikovým táborem pro teroristy.

Sankce narušují základy mezinárodního obchodu, pravidla WTO, principy nedotknutelnosti soukromého majetku a podrývají liberální model globalizace. Sankcemi se nás snaží svést k sebeizolaci, ale my se neplánujeme uzavírat před světem.

Putin zdůraznil, že se Rusko necítí dotčeno ekonomickými sankcemi, které jsou politicky motivované a nebude Západ prosit o blahosklonnost.

Ruský prezident také uvedl, že aktivizace spolupráce Ruska s asijskými partnery neznamená, že se Moskva odvrací od Evropy.

Pokusy použít sílu k řešení situace na jihovýchodě Ukrajiny jsou cestou do slepé uličky. Podle jeho slov, pouze po zastavení války bude možné hovořit o obnovení dialogu mezi Kyjevem a Donbasem.  Rusko vystupuje za úplné dodržení minské dohody všemi stranami – i domobranou i vládními silami. O dmítání Kyjeva řešit problém prostřednictvím jednání je jedním z klíčových problémů.

Ruskými prioritami jsou zlepšování demokratických institutů a otevřená ekonomika. Podle jeho slov Rusko aktivně spolupracuje se svými kolegy z Euroasijské ekonomické unie, Šanghajské organizace pro spolupráci. BRICS a dalšími partnery. "Cílem je rozvoj vztahů mezi státy a ne jejich oddalování," uvedl Putin.

Jak zároveň dodal, Rusko se nepokouší obnovit impérium, neusiluje o omezení suverenity svých sousedů a nepožaduje výluční místo ve světě. "My zkrátka chceme, respektováním zájmů ostatních, aby i naše zájmy byly brány v potaz a aby naše pozice byla respektována," prohlásil ruský lídr.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru