Američané, kteří používají hydroponii jsou zjevně nejnovějším cílem šílené „války proti drogám“, která se už od té doby, kdy byla prvně v 80. letech vyhlášena, se zvrhla ze strašné na směšnou. Jen se zamyslete nad tímto případem: Před dvěma lety zaklepali policisté od narkotik na dveře domu muže, který si právě koupil sadbovou sestavu z místních zahradnických potřeb. Ti policisté se dožadovali, že chtějí jen vědět, co si tam plánuje pěstovat. „Rajčata,“ řekl jim a policisté nakonec odešli – ale teprve, když se přesvědčili, že nebude pěstovat marihuanu.


Od té doby ten zahradník, který požádal Kansas City Star, aby neodhalovali jeho identitu ze strachu, že by ho policie zase obtěžovala, začal parkovat až o blok dál od těch zahradnických potřeb, aby se vyhnul policejnímu sledování.

Od té doby se jejich obtěžování kvůli hydroponickému pěstování jen zhoršilo.

Vlastníci zahradnických potřeb si ve skutečnosti ve vrůstající míře naznačují, že policejní dohled a sledování jim poškozuje byznys – občas to i menší zahradnické potřeby vyhání ze kšeftu. Zjevně jen málo lidí se cítí dobře, když nakupuje pod bedlivým dohledem policejního státu.

Tento list říká, že četní zákazníci už ohlásili, že poté, kdy provedli nákup, je domů sledovala policie, ať pěstují, co pěstují.

 

Neslyšeli byste o tom, kdyby k tomu nedocházelo

A jako vždy v takovýchto případech, policisté obhajující zneužití veřejné důvěry říkají, to víte, takovýto dohled je nezbytný a moudrý, protože vyhání marihuanu z ulic. I kdybyste snad takovému nesmyslu věřili, tak byste se divili, jestli ti oficíři od narkotik, co tohle tvrdí, sami nekouří jointa.

Policie říká, že místní důstojníci od narkotik už roky sledovali obchody s hydroponií – které prodávají zařízení k domácímu pěstování. Zapisují si poznávací značky aut zákazníků a pak za nimi jdou s příkazem k prohlídce, když před tím přezkoumají jejich popelnice, zda jsou tam doklady o použití drog. Říkají, že tohle všechno je opodstatněné, protože marihuanoví groweři také nakupují v obchodech s hydroponií – a navíc i velká většina zákazníků, kteří si pěstují kytičky a plodiny ve svých domovech.

Občas jsou sice takováto zatčení slavné případy. Avšak častokrát z toho nelze udělat žádný případ.

„To, o čem jste neslyšeli, jsou ty případy, když z toho žádný případ není,“ říká advokátka Cheryl Pilate Star. Ještě dodává, že se divila, jak často policie vyslýchá nevinné lidi jen proto, že nakupují v obchodu s hydroponickým zahradničením.

Ví, o čem mluví. V současnosti obhajuje v Leawood Kan., rodinu, která byla 20. dubna 2012 cílem drogové razie, nenašli žádné důkazy – vůbec nic – žádná ilegální látka. Tahle rodina, Robert a Adlyn Harte si pěstovala rajčata a další zeleninku, co roste pod světlem.

Nikdy jim ani neřekli, proč k nim vtrhli, tak podali žalobu proti úřadu šerifa Johnson County, Kan., aby se dostali k zápisům, které by odhalily, proč se vlastně dostali do podezření,“ hlásí Star.

Tento pár a jejich advokátka věří, že upadli do podezření, že si pěstují zakázané drogy, zčásti proto, že nakupovali v Green Circle Hydroponics, jednom z místních obchodů specializujících se na prodeje pro domácí zahradničení.

 

Policejní stát nesvědčí byznysu

Tohle vysvětlení by nepřekvapilo Jeffrey Hawkinse, vlastníka podobného zahradnického centra zvaného Hooked On Ponics. I jeho kšeft je pod neustálým policejním dohledem; ví to, protože jeho zákazníci mu povídali o tom, jak je vyslýchali poté, co tam nakupovali, včetně jedné ženy, která si pěstuje orchideje.

„Tomu, co dělají, jsou vystaveny všechny grow shopy,“ říká tomuto listu Hawkins, který, jak tvrdí, zavřel svůj původní krámek v Liberty, Kan., když jeho obchod uvadal kvůli policejním vyšetřování. Říká, že teď o víkendech funguje na severovýchodě Kansas City na bleším trhu.

„Je to vážný problém,“ říká. „Oni profilují lidi.“

Sledování a obtěžování zákazníků „se zhoršuje,“ říká Sam Williams, vlastník obchodu Vypěstuji si svou vlastní hydroponickou nezávislost, Mo.

„To není správné. Odhání ode mne obchody,“ říká.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca, kansascity.com