V patách švédskému vojenskému nasazení (po objevu poškozené ruské ponorky) to vypadá, že ani Rusko nechce promarnit žádnou šanci pro svůj přístup k arktickým zdrojům. Jak hlásí Reuters, ruský ministr obrany dnes oznámil, že podél celé arktické hranice od Murmanska po Čukotku budou v roce 2014 nasazeny ruské vojenské jednotky. Interfax dodává, že k ochraně ruských ropných a plynových infrastruktur budou v drsném prostředí Arktidy nasazeni i bojoví roboti. To by nemělo vůbec překvapovat, uvádí The Guardian, ty arktické zdroje uhlovodíků mají přeci silnou přitažlivost. Ty jsou srovnávány s „druhým Středním východem“ s tím, že ropné a plynové rezervy jsou uvažovány, že v tomto pořadí představují 17% respektive 30% celkových globálních zásob.


Na tom samozřejmě není nic nového…

[quote align="center" color="#999999"]

11. října ruské ministerstvo obrany ve snaze odrazit kritiku kvůli tomu oznámilo plány vybudovat „regionální ekologická centra (…) k prevenci znečištění v oblastech, kde budou ruské síly nasazené.“ Ruským vojskům se systematicky dostává „výcviku a poučení o ekologické bezpečnosti a o souladu s legislativou,“ dodal náměstek ministra Dimitrij Bulgakov. Ale uklidnění Západních mocností bude náročnější.[/quote]

To je ale značná eskalace podél takovéto ohromné hranice…

* * *

A nakonec hlásí Interfax, ruské ropné a plynové infrastruktury v Arktidě budou chránit roboti.

[quote align="center" color="#999999"]

Ruské ropné vrty a dopravní sítě v Arktickém regionu budou do jisté míry chránit podmořští bojoví roboti, řekl Interfax-AVN náměstek generálního ředitele ruské Nadace pro pokročilé výzkumné projekty a předseda Vědecké a technologické rady této nadace Vitalij Davidov.

„Tato Nadace nekonstruuje sice zrovna robotické žraloky, ale roboty pracující pod mořem a autonomní zařízení schopná chránit infrastruktury, kontrolovat vody a detekovat, sledovat a bude-li to nezbytné, i zničit potenciálního nepřítele. Tato perspektivní zařízení by mohla být vyslána na mořské dno a do speciálních podmořských instalací,“ řekl.

Prozatím se tato Nadace nezaměřuje tolik na záležitosti obrany jako na rozvoj geologických projektů, řekl Davidov.

„V tomto regionu se bude rivalita točit kolem jeho přírodních zdrojů. Klíčovým úkolem řešeným v Arktidě je přístup k minerálním zdrojům, v první řadě a především k uhlovodíkům. Tohoto cíle lze dosáhnout vyřešením četných problémů s objevováním, produkcí a přepravou zdrojů, při operacích pod ledem a při bezpečnosti infrastruktur. A to je cílem výzkumných programů této Nadace,“ řekl.

* * *[/quote]

Jak to uzavírá Guardian, Arktida, na kterou se vztahuje mezinárodní námořní právo, je rovněž v ohnisku dalších sporů. Kanada teď běžně ve svém arktickém území pořádá vojenská cvičení. Vztahy mezi Ottawou a Moskvou od vypuknutí Ukrajinské krize při tom značně ochladily.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz