Rusko a USA se blíží k nové studené válce. Podle některých sociologů si to myslí již polovina Rusů a Američanů. Přitom příčiny, jež škodí vztahům mezi dvěma státy, uvádějí na různých stranách Atlantiku různé. Změnili-li Rusové svoje vcelku pozitivní vnímání USA po špiónském skandálu se Snowdenem, pak se Američané začali dívat na Rusko s větším nepřátelstvím po tom, co Moskva nedovolila Washingtonu vybombardovat Sýrii. Počet obyvatel Ruska, kteří jsou přesvědčeni, že mezi Moskvou a Washingtonem může vypuknout nová studená válka, stoupl v poslední době o 9%. Podle průzkumu Všeruského střediska pro průzkum veřejného mínění (VCIOM) připouští si podobný scénář 46% respondentů.


Agentura Sociální sítě tvrdí, že na 80% aktivních uživatelů Internetu se domnívá, že studená válka s USA je velmi pravděpodobná anebo již dokonce vypukla. Tohle řekla ředitelka pro styky s veřejností VCIOM Olga Kamenčuk:

[quote align="center" color="#999999"]

Mezi Ruskem a USA existuje v poslední době dost rozporů. Týká se to případu Snowdena a zvlášť Sýrie. Například, v případu Snowdena měla většina Rusů za to, že ruský postoj zhorší vztahy s USA. Nicméně pouze 15% dotázaných řeklo, že není třeba poskytovat mu azyl. Stejně je to se Sýrií. Rusové chápou, že to komplikuje vztahy s Amerikou, nicméně jsou pro nezávislý postoj země v této otázce.[/quote]

Z americké strany je situace podobná. Podle údajů společnosti Gallup (Agentura pro sociální a marketingový průzkum) překročilo poprvé od roku 2000 procento těch, kdo považují Rusko za nepřítele, počet jeho spojenců. Jenže když se pokles ratingu USA v RF časově shodl s případem Edwarda Snowdena, který odhalil metody americké rozvědky, pak se vztah Američanů vůči Rusku zhoršil po úspěšných krocích Moskvy v urovnání syrské krize.

Jinými slovy, euforie devadesátých let, jež zavládla v rusko-amerických vztazích po pádu železné opony, rozpadu SSSR a podepsání Smlouvy o omezení strategických útočných zbraní, pominula. Do popředí se dostávají neshodné názory Moskvy a Washingtona na spravedlivé uspořádání světa. Pro lidi není tajemstvím, že v poslední době nejsou stisknutí rukou našich lídrů doprovázena tolik zářivými úsměvy. Avšak společná věc nepotřebuje nevyhnutelně velké přátelství. Stačí si zachovat čestné partnerské vztahy. Proto dokonce ti ruští respondenti, kteří prohlásili o ztrátě sympatií vůči zaoceánské velmoci, říkají, že úspěchů v boji s terorismem a v řadě dalších světových problémů se dá dosáhnout pouze s pomocí spolupráce.

Zdroj:  czech.ruvr.ru